Πρωτοβουλία για την πρόληψη της Ενδοοικογενειακής βίας

Την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020, στις 11.00 π.μ, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος συνυπέγραψε μαζί με τον Σεβ.Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.Αθηναγόρα, Περιφερειάρχη Αττικής κ.Γ. Πατούλη, τον Δήμαρχο Αθηναίων κ.Κ.Μπακογιάννη, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ.κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη την Ιδρυτική Πράξη της «Πρωτοβουλίας για την πρόληψη της Ενδοοικογενειακής βίας».
Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα της Υπηρεσίας Γυναικείων θεμάτων του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογενείας στην προσπάθεια αντιμετώπισης ενός από τα βασικά ζητήματα που αφορούν την γυναίκα και την σύγχρονη οικογένεια, την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία.
Κυρίαρχος σκοπός της «Πρωτοβουλίας» είναι η πρόληψη και η συνεργασία με τους φορείς της Πολιτείας με κυρίαρχο σκοπό την προσπάθεια αλλαγής των στερεοτυπικών αντιλήψεων για τους ρόλους των δυο φύλων στην κοινωνία και στην οικογένεια με την αγωγή των δυο φύλων, με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την επικέντρωση στην μηδενική ανοχή της βίας.
Οι κύριοι άξονες της « Πρωτοβουλίας» :
1. Σε βάθος χρόνου να σπάσει ο κύκλος της βίας ο οποίος σύμφωνα με τις εργασίες ειδικών, περνά από γενιά σε γενιά.
2. Την δημιουργία δικτύων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προστασίας και δομών πρόληψης.
Τεχνικός σύμβουλος και αρωγός με τα στελέχη της θα είναι η Γεν.Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων. Η ειδική συνεργασία της Υπηρεσίας Γυναικείων θεμάτων με την Γενική Γραμματεία επιστεγάστηκε με την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ.Ιερώνυμο Β’ και την Γενική Γραμματέα κα Μαρία Συρεγγέλα.
Την λιτή εκδήλωση της υπογραφής της «Πρωτοβουλίας για την πρόληψη της Ενδοοικογενειακής τίμησαν ο Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η κα Σοφία Βούλτεψη, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ισότητας των φύλων, Αθλητισμού και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η κα Μαρία Κουρή Αντιπεριφερειάρχης, η κα Αλεξία Έβερτ Αντιδήμαρχος Αθηναίων, η κα Αντωνία Γεωργίου Εισαγγελέας στο τμήμα Ενδοοικογενειακής βίας, η κα Σόνια Ταντάρου-Κρίγγου, Πρόεδρος του ΚΕΘΙ, ο κ.Brian Breuhaus Διπλωματικός Υπεύθυνος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Θρησκευτικές Ελευθερίες στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, η κα Χριστίνα Ρουγγέρη στέλεχος στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και η κα Βάσω Κόλλια πρ.Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων
Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν ο Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος Γεν.Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας και ο Πρωτοπρ. Αντώνιος Καλλιγέρης Πρόεδρος της Δ.Επιτρ. της Υπηρεσίας Γυναικείων θεμάτων και Διευθυντής της Διεύθυνσης και Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας.