Προσκυνηματικό ταξίδι στην Αλβανία

Εξαιρετική υπήρξε η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την οργάνωση της προσκυνηματικής επίσκεψης στον ιστορικό χώρο της Βορείου Ηπείρου και ευρύτερα της γειτονικής Αλβανίας την Εβδομάδα της Διακαινησίμου, 7-11 Μαΐου. Οι 40 και πλέον συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν περιοχές ελληνικού αλλά και ευρύτερα χριστιανικού ενδιαφέροντος.
Το ταξίδι προσέφερε πολλές συγκινήσεις, από την επίσκεψη στο στρατιωτικό κοιμητήριο στο χωριό Βουλιαράτες μέχρι το προσκύνημα στον τάφο του Ιερομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού στην ανακατασκευασθείσα Ιερά Μονή Κοσμά του Αιτωλού στο χωριό Κολικόντασι (πλησίον της πόλης Φίερι) και το μουσείο μεσαιωνικής ιστορίας της Κορυτσάς όπου φυλάσσονται περί τις 8000 ορθόδοξες εικόνες, αδιάψευστος μάρτυρας της χριστιανικής ρίζας της περιοχής.
Το αποτύπωμα της παρουσίας του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου καταμαρτυρείται, σε όλη την επικράτεια της χώρας, από την αναστήλωση και κατασκευή περί των 400 ορθόδοξων ναών από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα. Οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον Μητροπολιτικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στην αλβανική πρωτεύουσα αλλά και το προνόμιο να ξεναγηθούν, από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αμαντίας κκ Ναθαναήλ στο κτηριακό συγκρότημα πλησίον του καθεδρικού ναού όπου δεσπόζει το σύγχρονο συνεδριακό κέντρο με την εξαιρετική ακουστική.
Πέραν των προαναφερομένων οι συμμετέχοντες στην εκδρομή είχαν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να δουν την φύση της γειτονικής χώρας, τον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού, τα κάστρα του Αργυροκάστρου, του Βερατίου, της Κρούγιας καθώς και την πόλη των Τιράνων. Παράλληλα, παρατηρήθηκε η άναρχη τουριστική δόμηση στους Αγίους Σαράντα και στην πόλη του Δυρραχίου, στοιχείο δηλωτικό της μετάβασης της οικονομικής ζωής της γειτονικής χώρας.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες, και θεωρώ πως διερμηνεύω τα συναισθήματα όλων των εκδρομέων, στον οδηγό μας, το ταξιδιωτικό γραφείο KalidoniTravel και ιδιαίτερα την ξεναγό μας κα Μαρία Μπόκα και τη βοηθό της η φροντίδα των οποίων για όλους εμάς υπήρξε συνεχής. Και φυσικά θερμές ευχαριστίες στον πατέρα Δ. Παλιούρα για την παρουσία του ως επικεφαλής της ομάδας μας.
Αναμένουμε τις επόμενες πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας προσδοκώντας ανάλογες όμορφες εμπειρίες.

Ι.Σ. Λάμπρου