Κέντρα Πρόληψης και Εκκλησία: Hμερίδα με την παρουσία του Μακαριωτάτου

«Σκοπός μας είναι η αγάπη προς τον άνθρωπο και η αυτοθυσία και όχι η ματαιοδοξία» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την έναρξη της ημερίδας «Η Ψυχοκοινωνική υγεία στην Κοινότητα: ΟΚΑΝΑ – Κέντρα Πρόληψης και Εκκλησία».
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Κεραμεικό στο πλαίσιο μίας νέας συνεργασίας της Αρχιεπισκοπής και του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας με τον ΟΚΑΝΑ. Στόχος της συνάντησης αυτής ήταν να γίνει μία γνωριμία και επαφή των Κέντρων Πρόληψης του Οργανισμού με τις αντίστοιχες εκκλησιαστικές δομές, τις ενορίες και τους ιερείς που θέλουν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους πάνω στον συγκεκριμένο τομέα και που ασχολούνται με την Ψυχοκοινωνική Υγεία, την Οικογένεια και τη Νεότητα, με στόχο τη διασύνδεση και τις δυνατότητες συνεργασίας στην κοινότητα.
Ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στο σημαντικό ζήτημα πρόληψης και καταπολέμησης των ναρκωτικών σημειώνοντας πως «συμφωνήθηκε να ξεκινήσει μία σειρά δράσεων συνεργασίας της Αρχιεπισκοπής με τον ΟΚΑΝΑ στο ευαίσθητο αυτό θέμα. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο της ζωής υπάρχουν μόνο μέσα από συνεργασίες. Μόνο όταν ενώνουμε τα χαρίσματα και τις δυνάμεις μας έχουμε αποτελέσματα».
Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ κ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος και η συντονίστρια Ομάδας Εργασίας κ. Σταυρούλα Γάκη. Αμέσως μετά ακολούθησαν οι εισηγήσεις «Εκκλησία και Πρόληψη» του Αρχιμανδρίτη Χρύσανθου Παπαποστόλου, Διευθυντή Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ι.Α.Α. «ΟΚΑΝΑ και Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας» της κ. Νικολέττας Γεωργαλά, Κοινωνιολόγου, Προϊσταμένης του Τμήματος Εφαρμογών Πρόληψης ΟΚΑΝΑ, «Χτίζοντας σχέσεις ζωής – για μια ζωή που αξίζουμε» του Χαρίλαου Καραμπέτσου, Ψυχιάτρου Παίδων και Εφήβων, Επιστημονικά Υπεύθυνου ΚΠ του Δήμου Παπάγου – Χολαργού και Αγίας Παρασκευής «Αργώ», «Η διεργασία της ομάδας στην κοινότητα» του Γεωργίου Λεχουρίτη Ψυχολόγου, επιστημονικού στελέχους του Κέντρου Πρόληψης του Δήμου Αθηναίων «Αθηνά Πολιάς».
Με το τέλος των εισηγήσεων πραγματοποιήθηκαν ομάδες εργασίας των Ιερέων με Στελέχη των Κέντρων Πρόληψης με σκοπό τη γνωριμία, τη διασύνδεση αλλά και το μοίρασμα εμπειριών, σκέψεων και προβληματισμών και πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική συζήτηση, όπου αναπτύχθηκαν σοβαρά ζητήματα και δόθηκαν απαραίτητες διευκρινίσεις.