Την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πέμπτη συνάντηση του Β΄ Επιμορφωτικού Κύκλου Κατήχησης, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης.
Ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών ομίλησε με θέμα: «Η Θεοτόκος στην Ορθόδοξη δογματική διδασκαλία».
Ο π. Συμεών ξεκίνησε με μία γενική αναφορά στις Θεομητορικές εορτές και στη συνέχεια έκανε μία ιστορικο-θεολογική αναδρομή μέχρι και την επίσημη καθιέρωση των εορτών από την Ορθόδοξη Εκκλησία, αφού όπως ειπώθηκε ήδη από τον 1ο αιώνα μ.Χ. υπήρξαν παραχαράξεις από πλειάδα αιρέσεων για το πρόσωπο του Χριστού και της Θεοτόκου.
Από την Γ΄ έως και την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο συναντάμε αναφορές στο πρόσωπο της Θεομήτορος, το οποίο μπορεί να κατανοηθεί σωστά και να περιγραφεί με ακρίβεια μόνο μέσα σ΄ ένα χριστολογικό πλαίσιο, μέσα στο κλίμα της Χριστολογίας.
Ακολούθως ο π. Συμεών αναφέρθηκε στις σημαντικές πληροφορίες που μας παρέχει η Ιερά Παράδοση, τα Κανονικά και τα Απόκρυφα Ευαγγέλια και επισήμανε ότι τη Θεοτόκο δεν την λατρεύουμε, αλλά την τιμούμε. Επίσης παρουσίασε χωρία από τις Προφητείες (Γεν. 3, 15, Ησ. 7, 14) και τις Προτυπώσεις (Ακάθιστος Ύμνος) που αναφέρονται στο πρόσωπο της Παναγίας και τόνισε ιδιαιτέρως τα ευαγγελικά χωρία:
- Ἰδοὺ ἡ δούλη Κυρίου· γένοιτό μοι κατὰ τὸ ῥῆμά σου.
- Λέγει ἡ μήτηρ αὐτοῦ τοῖς διακόνοις, Ὅ τι ἂν λέγῃ ὑμῖν, ποιήσατε
- Γύναι, ἴδε ὁ υἱός σου
σαν μηνύματα που αναφέρονται σε κάθε άνθρωπο προσωπικά και διαχρονικά.
Καίρια θέματα που αναπτύχθηκαν περαιτέρω, κατά τις απαντήσεις του ομιλητή στις απορίες των Κατηχητών, ήταν το θέμα της Αειπαρθενίας, η σημασία της Παρθενικής Γέννησης, ο ρόλος του Μνήστορος Ιωσήφ, τα Εισόδια της Θεοτόκου στο Ναό του Σολομώντος κ.ά.Την Δευτέρα 6 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ η εισήγηση του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γρηγόριου Παπαθωμά, Εφημέριου Ι. Ναού Αγίου Κωνσταντίνου Ηλιουπόλεως, Καθηγητή στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τό κύριον, τό ζωοποιόν».
Κλείνοντας την εισήγησή του ο π. Συμεών τόνισε ότι κάθε πιστός έχει μία απροσμέτρητη δυνατότητα και προοπτική, αφού μπορεί να γίνει και αυτός κατά χάριν «Θεοτόκος» και να κυοφορήσει κατά χάριν τον Χριστόν ως έμβρυο και μάλιστα να γίνει ο καθένας από εμάς ένας Θεοτόκος και μία Θεοτόκος.