Αναζητώντας Εκείνον που ξαφνιάζει κάθε σκέψη μας

neo2013  Μ Η Ν Υ Μ Α

TOY ΜΑΚ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΥΣΕΒΗ ΛΑΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ – ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

 

Αγαπητά μου παιδιά,

Τα παιδιά μας, η χαρά και η ελπίδα μας, είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Στη ζεστή θαλπωρή της οικογενειακής εστίας θα μάθουν τις βασικές αλήθειες της ορθόδοξης πίστης μας και θα απαγγείλουν τα πρώτα ευλαβικά ψελλίσματα της αγνής προσευχής των μπροστά από το εικονοστάσι του σπιτιού.

Μεγαλώνοντας τα παιδιά ωριμάζει και η ανάγκη γνωριμίας με τον Χριστό, τον μοναδικό Φίλο, τον αληθινό Συνοδοιπόρο στις εφηβικές αναζητήσεις και αναστατώσεις. Είναι η ηλικία που εκείνα μεν Τον αναζητούν και ο Θεός τους αποκαλύπτεται! Είναι η ηλικία των κρίσιμων ερωτημάτων, της διάθεσης για εμπειρική γνώση των υπερβατικών αληθειών, της αποδοχής μέσα από το διάλογο.

Η Εκκλησία μας, ως πνευματική Μητέρα του λαού μας και Παιδαγωγός εις Χριστόν, δεν αφήνει κανέναν αβοήθητο. Συν-ιερουργεί το κοινωνικό και το πνευματικό έργο της σε μια θαυμαστή ενότητα, αγωνίζεται για το ξαλάφρωμα της υλικής αλλά και της πνευματικής πείνας των παιδιών της, προσφέροντας πάντα ως λύση τον Χριστό, που είναι το πλήρωμα κάθε ανάγκης μας και κάθε αναζήτησής μας.

Τούτο συμβαίνει ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς μας, καθώς όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε πως η κρίση στην πατρίδα μας δεν είναι πρωτίστως οικονομική, αλλά κυρίως πνευματική και ηθική, κρίση θεσμών και αξιών, κρίση οραμάτων και ελπίδας για το αύριο. Σπουδάζουμε την κρισιμότητα των καιρών μας, συνοδοιπορούμε με τους δικαιολογημένα επαναστατημένους νέους μας, αφουγκραζόμαστε τους πόθους και τις αγωνίες των, νιώθουμε την εφιαλτική απειλή της διάψευσης των ονείρων τους. Και προτείνουμε, με αγάπη και ταπείνωση, τον ευαγγελικό δρόμο της ζωής, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, το άνοιγμα προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο, την ολοκλήρωση της προσωπικότητας των νέων με αξιοπρέπεια.

Από σήμερα, Κυριακή 6 Οκτωβρίου, και μέχρι το καλοκαίρι, οι ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας θα προσφέρουν στα παιδιά και τους νέους μας μια σειρά πρωτοβουλιών, με στόχο να πλησιάσουν τον Κύριο Ιησού, να καλλιεργηθούν πνευματικά, να βοηθηθούν στη νοητική, συναισθηματική, ηθική και ψυχολογική ανάπτυξή τους.

Μέσα σε κλίμα αγάπης, ελευθερίας, δημιουργικότητας και συντροφικότητας, τα παιδιά στην ενορία γνωρίζουν μέσα από οικοδομητικά θέματα το λόγο του Θεού, έρχονται σε επαφή με τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, γνωρίζουν τους Αγίους της και την Παράδοσή της, ψάλλουν, τραγουδούν, ψυχαγωγούνται, δημιουργούν, εκφράζουν απορίες, συζητούν τους προβληματισμούς τους, συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες, κοινωνικοποιούνται, περνούν ωφέλιμα και δημιουργικά το χρόνο τους.

Αγαπητοί μας γονείς, εμπιστευθείτε την Εκκλησία! Η διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού σας και η διαπαιδαγώγησή του είναι υπόθεση σοβαρή και δύσκολη. Συμμεριζόμαστε τις αγωνίες σας, γι΄ αυτό και συναντιόμαστε στη φροντίδα και το νοιάξιμο για τα παιδιά και τους νέους μας. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να αποκτήσουν πνευματικές αρχές, στις οποίες θα στηρίξουν το οικοδόμημα της προσωπικότητάς των. Ο νέος άνθρωπος που έχει θέσει γερά θεμέλια στο ξεκίνημα της ζωής του, ξέρει να αγωνίζεται, αντέχει, προχωρά, προσπερνά τα όσα προβλήματά του. Η Εκκλησία μας, με τις νεανικές κατηχητικές συναντήσεις και τις πολλές ενοριακές δραστηριότητες, μπορεί και οφείλει να συμβάλλει θετικά στο έργο αυτό για τη σωστή αγωγή και την ολοκλήρωση των παιδιών και των νέων.

Σας εύχομαι ο Θεός να ευλογεί και να στηρίζει τις οικογένειες σας, να προστατεύει τα παιδιά και τους νέους μας. Οι ενορίες μας περιμένουν την παρουσία και του δικού σας παιδιού. Έχει σε πολλά να ωφεληθεί.

Μετά θερμών ευχών και αγάπης

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

+ Ο ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

 

 

To Μήνυμα του Mακαριωτάτου σε μορφή pdf

 

Η αφίσα της νέας κατηχητικής χρονιάς