Γ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών

Στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, παρά την Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου, πραγματοποιήθηκε από 25 έως 27 Αυγούστου, με μεγάλη επιτυχία, το Γ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο των Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Το κατηχητικό υλικό της Αγίας Γραφής και η σωστή αξιοποίησή του σήμερα».

Το Συνέδριο ξεκίνησε με τον Αγιασμό που ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό στους Συνέδρους.

Στην έναρξη του Συνεδρίου παρευρέθηκε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του αφού συνεχάρη την Επιτροπή για τη διοργάνωση του Συνεδρίου αναφέρθηκε στα οφέλη του Συνεδρίου αυτού και στην χρησιμότητα της Αγίας Γραφής στην Κατήχηση.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο οικείος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ.

Μετά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος έλαβαν το λόγο οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σισανίου κ. Παύλος και Θηβών κ. Γεώργιος, οι οποίοι ευχήθηκαν επιτυχία εις το Συνέδριο.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της βασικής εισηγήσεως με θέμα: «Το κατηχητικό υλικό της Αγίας Γραφής και η σωστή αξιοποίησή του σήμερα» από τον κ. Αθανάσιο Παπαθανασίου, Θεολόγο-Νομικό.

Μετά την εισήγηση έγινε εκτενής συζήτηση και κατετέθησαν από τους Συνέδρους διάφορες ενδιαφέρουσες απόψεις.

Πραγματοποιήθηκαν ακόμη δύο εργαστήρια, από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωαννίκιο Ζαμπέλη, με θέμα “Σύγχρονες τεχνικές διδακτικής των κειμένων της Αγίας Γραφής” και από την κα.  Ιωάννα Κομνηνού, Δρ. θεολογίας, με θέμα “Η εφαρμογή των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών στο σχεδιασμό της κατηχητικής συνάντησης”.

Πραγματοποιήθηκαν ακόμη οι εξής Ομάδες εργασίας:

1. H διδασκαλία της Αγίας Γραφής σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, Συντονιστής: κ. Ηλίας Λιαμής, θεολόγος καθηγητής

2. Ο Τριαδικός Θεός, ο αληθινός Θεός, Συντονιστής: Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβ. π. Σπυρίδων Τσιμούρης

3. Οι εορτές του Χριστού, Συντονιστής: Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ματθαίος Χάλαρης

4.Τα αγιογραφικά κείμενα, Συντονιστές: Πανοσιολ. Αρχιμανδρ. π. Συμεών Βενετσιάνος & Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Καλλιγέρης

5.Το πρόσωπο της Παναγίας, Συντονιστής: Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Βασιλάκος

Οι εργασίες του Γ’ Πανελληνίου Συνεδρίου των Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή περισσοτέρων από κάθε άλλη φορά Ιερών Μητροπόλεων, πράγμα που αποδεικνύει το ενδιαφέρον για την τόνωση τους έργου της κατηχήσεως.