Βασικοί άξονες των νέων θρησκευτικών κινημάτων (παραθρησκειών)

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η ένατη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην συνεδριακή αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στον Κεραμεικό.

Ο κ. Δημήτριος Ουλής, Δρ. Θεολογίας – Διδάσκων στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α. μίλησε με θέμα: «Βασικοί άξονες των Νέων Θρησκευτικών Κινημάτων (παραθρησκειών και ανέλυσε σταδιακά τις έννοιες «νέα», «θρησκευτικά», «κινήματα». Βασικός άξονας είναι αυτός της εμπειρίας, του νοήματος και της έμμεσης σχέσης με τον Θεό που αναζητούσε ο μεταπολεμικός κόσμος.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο New Age και τον «αστερισμό» των κινημάτων που κινούνται σε πολύπλοκα δίκτυα. Γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολη η προσέγγισή τους από τους ερευνητές. Εάν και ιδρύονται από το δεκαετία του 1960 κ.ε. είναι «νέα» ως προς την κινητικότητά τους. «Θρησκευτικά» ονομάζονται ως προς την ευρεία έννοια ότι δηλ. τα μέλη των κινημάτων αυτών δεσμεύονται υπαρξιακά με την ομάδα και «κινήματα» με την καταχρηστική έννοια του όρου, διότι ξεκίνησαν ως κινήματα διαμαρτυρίας στις «κατεστημένες» ιστορίες.

Εν συνεχεία ο κ. Ουλής  εστίασε στην παρουσίαση των νέων θρησκευτικών κινημάτων σαν ένα πεδίο προβληματισμού και επαναπροσδιορισμού της δικής μας ταυτότητας. Πάνω σε αυτό πρότεινε την ταινία «The feel of dreams».

Ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος επί του θέματος και δόθηκαν απαντήσεις στις απορίες και τους προβληματισμούς των συμμετεχόντων, με έμφαση στην Ορθοδοξία ως βίωμα και στη γενική διαπίστωση ότι μπορούμε να προσλάβουμε τα κινήματα αυτά ως πρόκληση για τη δική μας πίστη.

Η επόμενη σεμιναριακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ τη Δευτέρα 18 Μαρτίου με θέμα: «Αθεϊσμός – Αγνωστικισμός», με ομιλητή τον κ. Φίλιππο Τακόπουλο, MS Θεολογίας- Εκπαιδευτικό.