Ψυχική υγεία των εφήβων και Διαδίκτυο

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η πέμπτη θεματική ενότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η ποιμαντική υποστήριξη της νεότητας: χαρακτηριστικά – ιδιαιτερότητες – παρεμβάσεις», που διοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας.
Ο κος. Γεώργιος Κορμάς, Γιατρός, Συντονιστής του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, ανέπτυξε το θέμα «Ειδικά θέματα ψυχικής υγείας των εφήβων 2». Ο κος. Κορμάς αναφέρθηκε στο νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα, σε βασικές έννοιες που αφορούν στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στη χρήση του διαδικτύου από τους εφήβους.
Θέλοντας να επισημάνει τους λόγους που οδηγούν τα παιδιά στον εγκλωβισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρθηκε στην απομόνωση και τη μοναξιά που βιώνουν τα παιδιά, στην έλλειψη επικοινωνίας στην οικογένεια, στην απουσία υγιών προτύπων και ερεθισμάτων, στην έλλειψη κοινωνικοποίησης και στις ανεπαρκώς ανεπτυγμένες δεξιότητες των παιδιών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ρόλο των γονέων για τη σωστή χρήση του διαδικτύου και τους τρόπους προστασίας των παιδιών. Τόνισε ότι το διαδίκτυο είναι μια παροχή των γονέων στο παιδί και δεν είναι δικαίωμα του παιδιού και αυτή η παροχή θα πρέπει να γίνεται υπό όρους.
Η έκτη θεματική ενότητα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 με εισηγητή τον κ. Μάριο Κουκουνάρα Λιάγκη, Επικ. Καθ. Θεολογικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η θρησκευτικότητα των παιδιών και των εφήβων σε συνδυασμό με τα αναπτυξιακά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά τους».