Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στη Μεταμόρφωση Καλλιθέας

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Νεανικές Κατηχητικές Συντροφιές

 

Τελικά, το πολύτιμο δεν είναι ακριβό, το ποιοτικό δεν είναι δυσπρόσιτο.

Η διαπίστωση αυτή είναι που μάλλον θα αποτυπώθηκε στη σκέψη όλων μας, μετά το τέλος της Χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης των νεανικών μας κατηχητικών συντροφιών την περασμένη Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, στην κατάμεστη από ενήλικες και παιδιά αίθουσα εκδηλώσεων των παρακείμενων Δημοτικών Σχολείων της ενορίας μας.

[fancygallery id=”36″ album=”96″]

Στη γιορτή μας ήχησαν μοναδικές μελωδίες κλασσικής μουσικής από το μουσικό σύνολο “Fairy Tale Ensemble”, μια αξιόλογη ορχήστρα δωματίου, η οποία με όχημά της τις νότες και τον λόγο αφηγήθηκαν τα υπέροχα Παπαδιαμαντικά διηγήματα «Γουτού-Γουπατού» και «Της κοκκώνας το σπίτι», ντυμένα με συνθέσεις κλασσικής μουσικής, μέσα σε μία υποβλητική ατμόσφαιρα, αφού τα φώτα είχαν ήδη χαμηλώσει, τα μικρά φαναράκια φώτιζαν ιλαρά την σκηνή και οι μελωδίες από το πίκολο φλάουτο, μπάσο κλαρινέτο, βιολοντσέλο και κιθάρα πολιορκούσαν τις καρδιές, διεισδύοντας μέσα από λεπτές χαραμάδες ησυχίας, στον χώρο που ο άνθρωπος συναντιέται με τον Θεό του, την καρδιά.

Ο ενθουσιασμός του κόσμου (για πολλούς ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία) ήταν τέτοιος, που δεν άφηναν με το χειροκρότημα τούς μουσικούς να κατέβουν από την σκηνή.

«Να ψάχνουμε τις ομορφιές των ανθρώπων πίσω από τις όποιες ασχήμιες τους», τόνισε ο υπεύθυνος για τη νεότητα ιερέας μας, «δίχως να βάζουμε ταμπέλες στους ανθρώπους», με αφορμή πάντοτε τα διηγήματα που ακούστηκαν.

Τα παιδιά διασκέδασαν δημιουργικά με τα καλλιτεχνικά εργαστήρια που οι κατηχητές και κατηχήτριές μας είχαν ετοιμάσει, μέσα από τα οποία το κάθε παιδί δημιούργησε την δική του φάτνη-βιτρό, αλλά και τον δικό του σταυρό-βιτρό (μελωδό), όπως επίσης και το χριστουγεννιάτικο στεφάνι για το δωμάτιό του με πρωτότυπα και ευφάνταστα υλικά.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσής μας λειτουργούσε και δωροέκθεση, της οποίας τα προσφερόμενα είδη (εκτός των βιβλίων και μουσικών c.d.) ήταν όλα κατασκευές και δημιουργήματα των παιδιών των νεανικών μας συντροφιών, της φοιτητικής συνάξεως αλλά και πολλών άλλων ενοριτών μας, οι οποίοι δούλεψαν για ένα δίμηνο προετοιμάζοντας όλα τα προσφερόμενα είδη.

Μικρές φάτνες να χωρούν το κενό, το ανοημάτιστο του σύγχρονου τρόπου γιορτής και να γεννούν το νόημα το απ’ αλλού φερμένο, σκεφτόμασταν πως είναι όλες αυτές οι προσπάθειές μας, το βράδυ καθώς γυρίζαμε κατάκοποι στο σπίτι μας από την ετοιμασία…

Ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους