Υποδειγματική διδασκαλία για τις δογματικές αλήθειες της Ορθοδόξου Πίστεως

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η ένατη συνάντηση του Β΄ Επιμορφωτικού Κύκλου Κατήχησης, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης.

Ο Πρωτοπρ. π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Εκπαιδευτικός- Διευθυντής Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσίασε στους Κατηχητές-τριες μία υποδειγματική διδασκαλία για τις δογματικές αλήθειες της Ορθοδόξου Πίστεως.

Με αφόρμηση ένα σύγχρονο τραγούδι για τη θεϊκή παρουσία και «επέμβαση» στην ανθρώπινη Ιστορία, ο π. Αντώνιος έδωσε πολλές προτάσεις παιδαγωγικής προσέγγισης και παρουσίασης του θέματος της ύπαρξης του Τριαδικού Θεού, της αναζήτησης νοήματος στη ζωή, της παρουσίας του πόνου, της αδικίας και του παραλογισμού στην πορεία του μεταπτωτικού ανθρώπου. Όλα τα πανανθρώπινα ερωτήματα όμως, βρίσκουν την απάντησή τους στα λόγια του Θεανθρώπου «Ἐγὼ εἰμὶ ἡ ὁδός, ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωή» και πάνω σε αυτόν τον άξονα καλείται ο Κατηχητής να εμπνεύσει τα παιδιά στην αναζήτηση της Αλήθειας με γνώμονα το λόγο «ἔρχου καὶ ἴδε».

Όπως τόνισε ο ομιλητής, σκοπός του κατηχητικού έργου είναι η ενεργοποίηση των παιδιών την ώρα της διδασκαλίας, δηλαδή η βιωματική μάθηση με την σωστή καθοδήγηση του Κατηχητή, ο οποίος θα εμπνέεται από τον ποιητικό στίχο: «Η Άνοιξη θα περάσει από πάνω μας» (Οδ. Ελύτης).

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και κλήθηκαν να παρουσιάσουν επί χάρτου τη δομή ενός κατηχητικού μαθήματος με ένα κεντρικό θέμα ανά ομάδα: 1) την Ανάσταση του Λαζάρου, 2) την Κυριακή των Βαΐων, 3) το Μυστικό Δείπνο, 4) την προδοσία του Ιούδα, 5) τον Κατηχητικό λόγο του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου για την Ανάσταση και 6) ένα έντεχνο τραγούδι.

Τέλος ο π. Αντώνιος παρότρυνε τους Κατηχητές να βιώνουν πνευματικά τα μηνύματα που θα μεταδίδουν στα παιδιά και να μην δειλιάζουν, αλλά με ανδρείο φρόνημα να έχουν εμπιστοσύνη στην αγάπη του Κυρίου που τόνισε στους Μαθητές Του: «Θαρσεῖτε, ἐγὼ νενίκηκα τὸν κόσμο» και «ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος».