«Το Ισλάμ» στο Σεμινάριο επιμόρφωσης Κατηχητών

Τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην αίθουσα Σεμιναρίων του Ι.Π.Ε.
Ο κ. Σωτήριος Κόλλιας, Δρ. Θεολογίας  – Εκπαιδευτικός, μίλησε με θέμα: «Το Ισλάμ». Ξεκινώντας με ένα σύντομο οδοιπορικό στην ιστορία του Ισλαμισμού, τις επιδράσεις από τον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό, τις βασικές διδασκαλίες του Κορανίου και τους 5 στύλους του Ισλάμ (= υποχρεώσεις των πιστών), οι οποίοι είναι:
1) Σαχάντα = ομολογία πίστεως
2) Σαλάχ = προσευχή
3) Σάουμ = νηστεία – Ραμαζάνι
4) Χατζ = προσκύνημα
5) Ζακάτ = φιλανθρωπία,

ο ομιλητής συνέχισε επισημαίνοντας τη διάκριση μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών, τη Σαρία και τη θέση της γυναίκας στο Ισλάμ. Ως προτεινόμενες ταινίες παρουσίασε «Το απογορευμένο ποδήλατο», «Offside», «Difret», «Mustang» και την κωμωδία «Alex & Eve».

Ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος επί του θέματος και δόθηκαν απαντήσεις στις απορίες και τους προβληματισμούς των συμμετεχόντων με έμφαση στη διαπίστωση ότι ως Κατηχητές πρέπει να είμαστε ειρηνοποιοί. Να μην φανατιζόμαστε βλέποντας εχθρικά και με πνεύμα μισαλλοδοξίας τη συνύπαρξή μας με ετεροδόξους, αλλά να εμπνεύσουμε στα παιδιά μας αισθήματα συμπόνοιας, αλληλεγγύης και της έμπρακτης αγάπης του Χριστού μας.

Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ η τέταρτη σεμιναριακή συνάντηση με θέμα: «Ο Βουδισμός», με ομιλητή τον κ. Μιχάλη Παρασκευόπουλο, Δρ. Θεολογίας – Εκπαιδευτικό.