Το Ευαγγέλιο στον σύγχρονο κόσμο: συναντήσεις με χριστιανούς και θύραθεν στοχαστές

stosygxronokosmoΟ κόσμος είναι για τους χριστιανούς ο τόπος που ζουν και συναντούν τους αδελφούς τους και τον Θεό. Η «καινή εντολή» της Αγάπης είναι διαχρονική και αιώνια αλλά, ταυτόχρονα, όσοι πιστεύουν στο Ευαγγέλιο του Χριστού οφείλουν να συνομιλούν και με την εποχή τους και τους ανθρώπους της, να μπορούν να συμμερίζονται τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους. Θα λέγαμε μάλιστα ότι η συνομιλία των χριστιανών με τον σύγχρονο κόσμο και τα προβλήματά του και η εκ μέρους τους κατανόηση αυτού του κόσμου αποτελεί και την προϋπόθεση για να δοθεί με αυθεντικό τρόπο η χριστιανική μαρτυρία. Ο στοχασμός πάνω στον κόσμο μας δεν είναι για τον χριστιανό ένα περιττό βάρος αλλά αποτελεί απαραίτητο όρο της μαρτυρίας, εφόσον η μαρτυρία δεν μπορεί να δοθεί σε συνθήκες άγνοιας και ακατανοησίας του Θεού, του άλλου, του εαυτού μας και του κόσμου.

Στην προσπάθεια αυτή να συνομιλήσουμε ως χριστιανοί με τον σύγχρονο κόσμο,  αλλά και να ακούσουμε στοχαστές που έχουν με το έργο τους επιχειρήσει αυτή τη συνομιλία, εντάσσεται και η πρωτοβουλία του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών να οργανώσει δύο ανοιχτές εκδηλώσεις– συζητήσεις, πάνω σε δύο θεματικούς άξονες, το «πρόβλημα του κακού» και τη «θεολογία της απελευθέρωσης» :

 

(1) Οι Χριστιανοί απέναντι στο πρόβλημα του κακού, Παρασκευή 17 Μαΐου 2012, 19.00

19.00-19.20: Η γέννηση και ο σταυρός του Χριστού και το κακό στον κόσμο,

π. Αντώνιος Πινακούλας, (θεολόγος, συγγραφέας).

19.20-19.40: Το κακό στην πατερική θεολογία και στη φιλοσοφική παράδοση,

π. Δημήτριος Μπαθρέλλος, (θεολόγος, συγγραφέας, διδάσκων θεολογία στο ΕΑΠ).

19.40-20.00: Οι χριστιανοί απέναντι στο φαινόμενο του νεο-ναζιστικού παγανισμού, Θανάσης Παπαθανασίου (θεολόγος, συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικού Σύναξη).

20.00-20.30: Συζήτηση

 

(2) Ο χριστιανός και η έννοια της ευθύνης, Σάββατο 18 Μαΐου 2013 στις 19.00 

Ομιλητής : Βασίλης Αντωνόπουλος (θεολόγος, εκπαιδευτικός) 

Βράβευση των εθελοντών καθηγητών των Κοινωνικών Φροντιστηρίων, που λειτουργούν στις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

 

(3) Οι χριστιανοί απέναντι στο πρόβλημα της κοινωνικής ανισότητας και το αίτημα της δικαιοσύνης, Τετάρτη 22 Μαΐου 2012, 19.00

19.00-19.20: Φτώχεια και κοινωνική ανισότητα ως προκλήσεις για την Ποιμαντική της Εκκλησίας, π. Αντώνιος Καλλιγέρης, (διευθυντής του γραφείου νεότητας της ΙΑΑ, θεολόγος, συγγραφέας).

19.20-1940: Τι έχουν να προσφέρουν οι χριστιανοί στη συζήτηση για τη δικαιοσύνη;

π. Ευάγγελος Γκανάς, (θεολόγος, συγγραφέας).

19.40-20.00: Αμαρτία, απελευθέρωση και δικαιοσύνη, στη Θεολογία της απελευθέρωσης, του Γκουστάβο Γκουτιέρρες, Μιχάλης Πάγκαλος, (φιλόλογος, διδάσκων φιλοσοφία στο ΕΑΠ).

20.00-20.30: Συζήτηση

 

Τις ημέρες και ώρες των εκδηλώσεων θα λειτουργεί στην αίθουσα του πρώτου ορόφου  έκθεση Αγιογραφίας των ενοριακών σχολών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών