Το Ευαγγέλιο στον σύγχρονο κόσμο: απόψε η δεύτερη σειρά ομιλιών

images11Το Ευαγγέλιο στον σύγχρονο κόσμο: συναντήσεις με χριστιανούς και θύραθεν στοχαστές: απόψε η δεύτερη σειρά ομιλιών

Πραγματοποιείται απόψε η δεύτερη ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση, που διοργανώνει το Γραφείο Νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στον κύκλο «Το Ευαγγέλιο στον σύγχρονο κόσμο: συναντήσεις με χριστιανούς και θύραθεν στοχαστές» και πιο συγκεκριμένα στο θεματικό άξονα για τη «θεολογία της απελευθέρωσης».

Το πρόγραμμα της σημερινής εκδήλωσης έχει ως εξής:
Οι χριστιανοί απέναντι στο πρόβλημα της κοινωνικής ανισότητας και το αίτημα της δικαιοσύνης, Τετάρτη 22 Μαΐου 2012, 7.00 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου  της Ι.Α.Α. στο Ρουφ, Μεγάλου Βασιλείου 15, (στάση μετρό «Κεραμεικός»).
• 19.00-19.20: Φτώχεια και κοινωνική ανισότητα ως προκλήσεις για την Ποιμαντική της Εκκλησίας, π. Αντώνιος Καλλιγέρης, (διευθυντής του γραφείου νεότητας της ΙΑΑ, θεολόγος, συγγραφέας).
• 19.20-1940: Τι έχουν να προσφέρουν οι χριστιανοί στη συζήτηση για τη δικαιοσύνη; π. Ευάγγελος Γκανάς, (θεολόγος, συγγραφέας).
• 19.40-20.00: Αμαρτία, απελευθέρωση και δικαιοσύνη, στη Θεολογία της απελευθέρωσης, του Γκουστάβο Γκουτιέρρες, Μιχάλης Πάγκαλος, (φιλόλογος, διδάσκων φιλοσοφία στο ΕΑΠ).
20.00-20.30: Συζήτηση
Ο κόσμος είναι για τους χριστιανούς ο τόπος που ζουν και συναντούν τους αδελφούς τους και τον Θεό. Η «καινή εντολή» της Αγάπης είναι διαχρονική και αιώνια αλλά, ταυτόχρονα, όσοι πιστεύουν στο Ευαγγέλιο του Χριστού οφείλουν να συνομιλούν και με την εποχή τους και τους ανθρώπους της, να μπορούν να συμμερίζονται τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους. Θα λέγαμε μάλιστα ότι η συνομιλία των χριστιανών με τον σύγχρονο κόσμο και τα προβλήματά του και η εκ μέρους τους κατανόηση αυτού του κόσμου αποτελεί και την προϋπόθεση για να δοθεί με αυθεντικό τρόπο η χριστιανική μαρτυρία. Ο στοχασμός πάνω στον κόσμο μας δεν είναι για τον χριστιανό ένα περιττό βάρος αλλά αποτελεί απαραίτητο όρο της μαρτυρίας, εφόσον η μαρτυρία δεν μπορεί να δοθεί σε συνθήκες άγνοιας και ακατανοησίας του Θεού, του άλλου, του εαυτού μας και του κόσμου.
Τις ημέρες και ώρες των εκδηλώσεων θα λειτουργεί στην αίθουσα του πρώτου ορόφου  έκθεση Αγιογραφίας των ενοριακών σχολών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

 

Με το μετρό, στάση «Κεραμεικός», βγαίνουμε στην έξοδο «Κωνσταντινουπόλεως» και, μετά, παίρνοντας την οδό Δεκελέων, συναντάμε τη Μεγάλου Βασιλείου. Με το λεωφορείο είναι η στάση «Καμπά» (αρ. γραμμής 049 και 815) ή η στάση «Πέτρου Ράλλη» (αρ. γραμμής 838, 914, Β18 και Γ18). Η οδός Μεγάλου Βασιλείου και η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου (Μεγάλου Βασιλείου 15) βρίσκονται στο δεύτερο παράλληλο δρόμο πίσω από το κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138).