Τέταρτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών

Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην συνεδριακή αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στον Κεραμεικό.

Ο κ. Παρασκευόπουλος Μιχάλης, Δρ. Θεολογίας – Εκπαιδευτικός, ανέπτυξε το θέμα: «Βουδισμός». Ξεκινώντας με ένα σύντομο οδοιπορικό στην ιστορία του Βουδισμού και τον ιδρυτή του, τον Σιντάρτα Γκαουτάμα, αναφέρθηκε στη συνέχεια στις έννοιες: Μέση Οδός και Ιερό δέντρο (Μποντγκάγια). Ανέπτυξε επίσης τις 4 ευγενικές αλήθειες του Βουδισμού που είναι:

  1. η ύπαρξη είναι πόνος,
  2. αιτία του πόνου είναι η επιθυμία,
  3. η κατάπαυση του πόνου (νιρβάνα) και
  4. το 8πλό μονοπάτι που οδηγεί στην κατάπαυση του πόνου

και ανέλυσε την έννοια του πόνου και τα 5 στοιχεία που «συγκροτούν» τον άνθρωπο: 1) σώμα, 2) αντίληψη, 3) θέληση, 4) αισθήματα, 5) συνείδηση.

Σύμφωνα με τις βουδιστικές θεωρίες, κύρια αιτία του πόνου είναι η επιθυμία, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στην άγνοια της αληθινής φύσης των πραγμάτων, ενώ η κατάπαυση του πόνου (= νιρβάνα), αποτελεί αποτέλεσμα της κατάσβεσης της επιθυμίας που με τη σειρά της οδηγεί στο τέλος των αναγεννήσεων (μετενσαρκώσεων).

Ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος επί του θέματος και δόθηκαν απαντήσεις στις απορίες και τους προβληματισμούς των συμμετεχόντων με έμφαση στην έννοια του Διαλογισμού= Γιόγκα, ως η πιο αντιπροσωπευτική εκδοχή της βουδιστικής θρησκευτικότητας.

Η επόμενη σεμιναριακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 με θέμα: «Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά», με ομιλητή τον Πρωτ. π. Κυριακό Τσουρό, Υπεύθυνο της Συνοδικής Επιτροπής επί των αιρέσεων.