Συνάντηση επιμόρφωσης Κατηχητών από την I. Αρχιεπισκοπή και την Αποστολική Διακονία

Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αγίου Ελευθερίου Χαλανδρίου η Συνάντηση Επιμόρφωσης Στελεχών Νεότητας με κεντρικό θέμα: «Ορθόδοξη Ανθρωπολογία: η δογματική της Εκκλησίας μας για τον σύγχρονο άνθρωπο», με συνδιοργάνωση του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συμμετείχαν συνολικά 180 Κατηχητές-τριες από τις ενορίες της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών καθώς και του Α΄ & Β΄ έτους του Φροντιστηρίου Υποψηφίων Κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ και του Γενικού Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλ. Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. π. Συμεών Βενετσιάνος, ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλα και στη στοχοθεσία της Συνάντησης.

Την πρώτη εισήγηση πραγματοποίησε ο κ. Καραγιάννης Χρήστος (Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) με θέμα: «Ξαναδιαβάζοντας τα πρώτα κεφάλαια της Γενέσεως με σύγχρονους προβληματισμούς».

Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Δεσπότη Σωτήριου (Καθηγητή της Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) με θέμα: «Οὐ γὰρ ὃ θέλω ποιῶ ἀγαθόν, ἀλλὰ ὃ οὐ θέλω κακὸν τοῦτο πράσσω. […] Ταλαίπωρος ἐγὼ ἄνθρωπος! Τίς με ῥύσεται ἐκ τοῦ σώματος τοῦ θανάτου τούτου;» (Προς Ρωμαίους 7, 19. 24). «Η ανθρώπινη ‘τραγικότητα’ και ‘εξέλιξη’ σύμφωνα με τον Απόστολο των Εθνών Παύλο». Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντες.

Την Συνάντηση επιλόγησε ο π. Συμεών, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε εγκάρδια όλους όσους συνέβαλαν στη συνδιοργάνωση αυτής της Συνάντησης Κατήχησης, προσκάλεσε και παρεκάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να γίνονται όλο και καλύτεροι στο πολύ σημαντικό έργο της Κατήχησης, να αγαπούν αυτή τη διακονία που τους ανέθεσε η Μητέρα Εκκλησία, την πνευματική προσφορά στους αδελφούς μας.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ευλογήθηκε η Αγιοβασιλόπιτα με συνοδεία επίκαιρων ύμνων υπό τη διεύθυνση του κ. Ηλία Φραγκάκη και παρατέθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους ένα πλούσιο κέρασμα που είχαν επιμεληθεί οι εθελόντριες του Ναού.

Θερμές ευχαριστίες στον Προϊστάμενο του Ι. Ναού Αγίου Ελευθερίου Χαλανδρίου Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Ιωάννη Λάμπρου και στον Ιερέα Νεότητος, Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Γεώργιο Αυθίνο για την αβραμιαία φιλοξενία τους.