Σεμινάρια επιμόρφωσης Κληρικών για την ποιμαντική της οικογένειας

Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου και την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν δύο επιμορφωτικές συναντήσεις για τους κληρικούς από το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Τη Δευτέρα ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Παπαποστόλου, θεολόγος και Διευθυντής της Δ/σης Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας, μίλησε με θέμα “Η οικογένεια ως σύστημα, η λειτουργική οικογένεια” όπου ανέλυσε το τί σημαίνει σύστημα και ποιες είναι οι αλληλεπιδράσεις των μελών της οικογένειας, ποια είναι τα βασικά στοιχεία, ποιοι οι ρόλοι του κάθε μέλους, πώς μπαίνουν τα όρια στα μέλη της και πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις και οι συμμαχίες ανάμεσά τους. Ακολούθησε διάλογος και γόνιμη συζήτηση σχετική με το θέμα.
Την Τετάρτη, εισηγητής ήταν ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Ζαχαρόπουλος, Συστημικός Οικογενειακός Θεραπευτής και υπεύθυνος της σχολής γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “Το διαζύγιο και οι συνέπειές του”. Αναφέρθηκε σε περιστατικά από την πλούσια εμπειρία του τα οποία αναδείκνυαν τις δυσλειτουργίες του θεσμού της οικογένειας και δόθηκε μεγάλη έμφαση στην ευθύνη του κλήρου για την αντιμετώπιση προβλημάτων και την ποιμαντική του διακονία σε νέους και οικογένειες που ζητούν την βοήθεια της Εκκλησίας. Δημιουργήθηκε έντονος
προβήματισμός και ακολούθησε γόνιμος διάλογος όπου εθίγησαν διάφορα θέματα σύγχρονου θεολογικού και κοινωνικού προβληματισμού.