Πώς σκέφτεται ένας νέος σήμερα και με ποιους τρόπους προσεγγίζεται ;

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η τρίτη θεματική ενότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η ποιμαντική υποστήριξη της νεότητας: χαρακτηριστικά – ιδιαιτερότητες – παρεμβάσεις», που διοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας. Ομιλητής ήταν ο κος Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας – Μουσικός, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Πώς σκέφτεται ένας νέος σήμερα και με ποιους τρόπους προσεγγίζεται».
Ο κος Λιαμής αναφέρθηκε στα προβλήματα των νέων της εποχής μας που προκύπτουν από τη διάσπαση προσοχής τους, από το άγχος και τον συσσωρευμένο θυμό όταν οι μεγαλύτεροι δεν μπορούν να τους καταλάβουν. Καταρχήν εμφύσησε την προσοχή μας στο να
αφιερώσουμε χρόνο και να γνωρίσουμε τα παιδιά μας, δηλ. σε ποιους μιλάμε και απευθυνόμαστε, διότι μόνο όταν τα γνωρίζουμε καλά μπορούμε να μιλήσουμε στις ανάγκες τους. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους ρόλους μας και πόσο σοβαρά τους έχουμε λάβει, δηλαδή ως τι μιλάμε στα παιδιά; Έθεσε τους προβληματισμούς αν είμαστε οραματιστές ή εφησυχασμένοι; Αλλά και πώς μιλάμε στα νέα παιδιά (υποκριτικά ή καρδιακά και εμπειρικά), και ποια είναι η πρόταση ζωής που κομίζουμε σε αυτά. Τι τους δείχνουμε, πώς τους ακούμε, πώς τους καταλαβαίνουμε και πώς εκφράζουμε την αλήθεια της ζωής μας πριν τους πούμε για την αλήθεια της πίστεώς μας.
Η τέταρτη θεματική ενότητα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 με εισηγήτρια την κα Μαρία Δάρα, Ψυχολόγο – Σύμβουλο στη Γραμμή βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, με θέμα: «Ειδικά θέματα ψυχικής υγείας των εφήβων».