Πώς “περπατήσαμε στα κύματα”…

Με τη χάρη του Θεού, ολοκληρώθηκε η β’ κατασκηνωτική περίοδος κοριτσιών δημοτικού 5-17 Ιουλίου 2015 στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Δεκατρείς ημέρες γεμάτες δημιουργία, παιχνίδια, εκδρομές, κοινωνικότητα, προσευχή, λειτουργική ζωή, έντονες συγκινήσεις και πολλή πολλή αγάπη. Τα άξια στελέχη αλλά και οι εξωτερικοί μας συνεργάτες δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα, έτσι ώστε τα παιδιά να ωφεληθούν πολλαπλώς μέσα από διαδραστικές και βιωματικές εμπειρίες.
Το πρόσφορο, το βιωματικό παιχνίδι συναισθημάτων με την ψυχολόγο κα Μαρία Ξυρουχάκη και τη συνεργάτιδά της κα Ιωάννα, η ζαχαροπλαστική, το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής και Βυζαντινής Αγιογραφίας με την αρχιτέκτονα κα Κυριακή Εξαδάκτυλου και τον εκπαιδευτικό κ. Νικόλαο Εξαδάκτυλο, οι διάφορες χειροτεχνίες σε καθημερινή βάση, ήταν αυτά που πλούτιζαν τις ικανότητες των μικρών παιδιών κατά τις πρωινές ώρες.
Η πισίνα, οι αγώνες, τα απογευματινά και τα νυχτερινά παιχνίδια, οι παραδοσιακοί χοροί, οι εκδρομές, οι υπαίθριες νυχτερινές προβολές πνευματικών ταινιών, έδωσαν αφορμή για περισσότερη κοινωνικότητα και ψυχαγωγία.
Καθημερινά τα παιδιά είχαν ένα πλούσιο και υγιεινό διατροφολόγιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους με πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό. Την ώρα των γευμάτων τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρουσιάζουν διάφορα σκετς, τραγούδια και χορό.
Δεν έλειψε βέβαια η λειτουργική ζωή από την κατασκήνωση, αφού χωρίς αυτήν δε θα είχαν νόημα όλα τα παραπάνω. Θείες Λειτουργίες, εξομολόγηση, αγιογραφικά αναγνώσματα, προσευχή πρωινή, βραδινή, και κατά τη διάρκεια των γευμάτων καθώς και ατέλειωτες πνευματικές συζητήσεις σε καθημερινή βάση, συνετέλεσαν στην πνευματική καλλιέργεια των παιδιών και στον εκκλησιαστικό χαρακτήρα της κατασκήνωσης.
Θερμότατες ευχαριστίες οφείλουμε στον Μακαριώτατο Ποιμενάρχη μας, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για τη μεγάλη στήριξη και αγάπη του, τον Σεβ. Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, πανοσιολ. Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτη, τον Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος της Αρχιεπισκοπής, πανοσιολ. Αρχιμ. π. Συμεών Βενετσιάνο, τον κ. Σεβαστιανό Ανδρεάδη, διευθυντή του κέντρου Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού «Η Αγία Φιλοθέη» καθώς και τα στελέχη του Γραφείου Νεότητος.
Όλα αυτά όμως δε θα υλοποιούνταν αν δεν υπήρχαν τα εκλεκτά στελέχη των ομαδαρχισσών και το άξιο επιτελείο που εργάστηκαν εθελοντικά για τρεις μήνες, σχεδιάζοντας βήμα βήμα το πρόγραμμα της κατασκηνώσεως. Πάνω απ’ όλα όμως πέτυχαν να δημιουργήσουν μία ατμόσφαιρα έντονων συγκινήσεων, αγάπης, υποδειγματικής συνεργασίας και ανεκλάλητης χαράς που μετέδιδαν καθημερινά στα παιδιά.
Ευχαριστούμε λοιπόν τις άξιες ομαδάρχισσες: Ξένη, Ξένια, Μαριάνθη, Μαρία, Αθανασία, Γεωργία, Θέκλα, Αναστασία, Φωτεινή, Χαριτίνη και Τριανταφυλλιά καθώς και τα εκλεκτά στελέχη του επιτελείου: Ελένη, Ιουστίνα, Αγγελική, Παναγιώτα, Αγγελική, Ειρήνη, Μαρίνα, Σοφία και Κυριακή.
Ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός, που από Εκείνον ξεκινάνε και τελειώνουν όλα, να δίνει την ψυχική και τη σωματική υγεία και ειρήνη σε όλα τα παιδιά και σε όσους εργάζονται για τη Δόξα Του.
Οι υπεύθυνοι της κατασκηνωτικής περιόδου, π. Γεώργιος Χριστοδούλου (Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Ν. Ψυχικού) και πρεσβυτέρα Αγαθή Μάγγανου-Χριστοδούλου

[fancygallery id=”30″ album=”211″]

Δείτε εδώ το σχετικό video της κατασκηνωτικής περιόδου