Παιδική – Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα, υπό την αιγίδα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών

symfoniki1Η πρόσφατη παύση λειτουργίας της ΕΡΤ και της δημιουργίας της ΔΤ είχε σαν αποτέλεσμα και την αναστολή λειτουργίας της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας, που βρισκόταν υπό την αιγίδα της ΕΡΤ. Η Ορχήστρα αποτελεί ένα μουσικό σύνολο με υπερ-εικοσαετή δραστηριότητα και διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και λειτουργεί ουσιαστικά ως μουσική ακαδημία της πατρίδας μας. Μαέστρος και «ψυχή» της Ορχήστρας είναι η διεθνούς φήμης βιολονίστρια κα. Νίνα Πατρικίδου, η οποία δημιούργησε την ορχήστρα αυτή και προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της με ζήλο και αυταπάρνηση.

Τα μέλη της ορχήστρας, οι γονείς τους και η μαέστρος εστράφησαν προς τον Μακαρ. Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο επιθυμώντας την αρωγή της Εκκλησίας με τη μορφή της αιγίδας. Με δεδομένο ότι η Παιδική – Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα είναι μη κερδοσκοπική και η προσφορά όλων σ΄ αυτήν ανιδιοτελής, ο Μακαριώτατος με χαρά έδωσε την αιγίδα της Ι. Αρχιεπισκοπής στη συγκεκριμένη προσπάθεια, που κύριο στόχο έχει τη διατήρηση του πολιτισμού μας και την ενασχόληση πολλών νέων σε μια ιδιαιτέρως ποιοτική δραστηριότητα.

Η Ι. Αρχιεπισκοπή διαθέτει πλέον μια διεθνούς επιπέδου συμφωνική Ορχήστρα, η οποία μπορεί να καλύπτει καλλιτεχνικά σημαντικά γεγονότα της Εκκλησίας. Επιπλέον η της προσπάθειας αυτής φανερώνει ότι η Εκκλησία μπορεί και πρέπει να σηκώσει ανάχωμα στην πολιτιστική και πολιτισμική ισοπέδωση της πατρίδας μας.

symfoniki2Η Παιδική-Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα –μέχρι πρότινος υπό την αιγίδα του Γ΄ Προγράμματος της ΕΡΑ- ιδρύθηκε με την σημερινή της ονομασία το 1995 από τη γνωστή σολίστα και καθηγήτρια βιολιού Νίνα Πατρικίδου, με τη θερμή υποστήριξη του τότε συντονιστή του Γ΄ Προγράμματος Γ.Τσαγκάρη. Η ορχήστρα προέρχεται από την παιδική ορχήστρα «Εμμέλεια», η οποία ήταν ήδη γνωστή για τη μοναδική της στη χώρα μας ποιότητα, πραγματοποιώντας επί 3ετίας πλήθος επιτυχημένων συναυλιών ανά την Ελλάδα

Είναι μοναδικό ορχηστρικό νεανικό σύνολο που αποτελείται μόνο από παιδιά, σπουδαστές μουσικής, ηλικίας 7-18 ετών -χωρίς την σύμπραξη των δασκάλων τους ή επαγγελματιών- και οι περισσότεροι από αυτούς είναι κάτοχοι βραβείων και υποτροφιών διεθνών διαγωνισμών ή σπουδάζουν σε Μουσικές Ακαδημίες της Ευρώπης και της Αμερικής, δίπλα σε κορυφαίους δασκάλους και σολίστ.

Μέλος της έχει τη δυνατότητα να γίνει κάθε παιδί που ασχολείται με την κλασσική μουσική ανεξάρτητα του τόπου διαμονής του, εφόσον βέβαια δύναται να συμμετέχει στις πρόβες.

Υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση της Νίνας Πατρικίδου η Παιδική-Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα έχει εμφανιστεί επανειλημμένως σχεδόν στο σύνολο των συναυλιακών χώρων Αθηνών και Θεσσαλονίκης όπως: Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής, Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών (Θεσ/νίκης) ,Προεδρικό Μέγαρο, Βουλή, Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου κ.α. και σε πλήθος εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, με κοινωφελή σκοπό και έχει συμμετάσχει σε διεθνή και τοπικά φεστιβάλ με μεγάλη επιτυχία. Ο ελληνικός τύπος τη βάφτισε ως «Ορχήστρα των θαυμάτων».

Έχει ηχογραφήσει για την ΕΡΑ και την ΕΡΤ έργα κλασσικής και σύγχρονης μουσικής και για περίπου 2 χρόνια υπήρχε ζωντανή κάλυψη από το Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας των συναυλιών της με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων.

Έχει συμπράξει με σπουδαίους έλληνες και ξένους καλλιτέχνες όπως L.Mordkovich, S.Kravchenko, H.Zack, Ντ.Μπακοπούλου, Λ.Καλαφάτη, Α.Κοντογεωργίου, Μ.Πλέσσα, Emma Shaplin κ.ά.

H Παιδική-Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα βραβεύτηκε από την UNESCO για την παιδαγωγική και ποιοτική προσφορά της.

Από τις 20 Σεπτεμβρίου 2013, με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η Παιδική – Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα τέθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Οι πρόβες της θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στη 1.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Μεγάλου Βασιλείου 15, Ρουφ).

Πληροφορίες: Γραφείο Νεότητος Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τηλ. 2130184436

 

symfoniki3Η ιδρύτρια και διευθύντρια ΝΙΝΑ ΠΑΤΡΙΚΙΔΟΥ:

Βιολονίστα, Καθηγήτρια βιολιού

Η Νίνα Πατρικίδου γεννήθηκε στην πρώην ΕΣΣΔ, όπου και ολοκλήρωσε τις μουσικές της σπουδές στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, αποφοιτώντας µε δίπλωµα σολίστ το 1977 από την τάξη του Boris Vladimirovitch Belenki στην έδρα του David Oistrakh. Την ίδια χρονιά επαναπατρίζεται στην Ελλάδα, ξεκινώντας ταυτόχρονα την πλούσια σολιστική της καριέρα.

Σύντοµα γίνεται ενθουσιώδης οπαδός της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, παρουσιάζοντας σε α’ εκτέλεση πολλά έργα ελλήνων συνθετών, όπως: Μ. Αδάµη, Θ. Αντωνίου, Μ. Τραυλού, Β. Ριζιώτη, Π. Κούκου, Γ. Ζερβού, Κ. Σφέτσα κ.ά. Το 1987 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός της δίσκος µε έργα Ν. Σκαλκώτα, ο οποίος την καθιερώνει σαν ερμηνεύτρια του μεγάλου συνθέτη. Έχει επίσης συμπράξει σε δίσκους µε έργα διαφόρων άλλων συνθετών όπως Γ. Α. Παπαϊωάννου, Δ. Δραγατάκη κ.ά.

Παράλληλα έκανε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ηχογραφήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από τις πολυάριθμες εµφανίσεις της στη χώρα µας, έλαβε μέρος σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ όπως: Ευρωπάλια 1982 στο Βέλγιο, Εβδομάδα Ελληνικής Μουσικής στη Γαλλία, Midem Classique 1987, 4ο Φεστιβάλ Έντεχνης Μουσικής στη Νάπολη, 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Έντεχνης Μουσικής της Ορλεάνης 1987 κ.ά. Έκανε µε επιτυχία προσωπικές περιοδείες σε Ιταλία, Γαλλία, Γερµανία, Βέλγιο, πρώην ΕΣΣΔ, Αγγλία, Βουλγαρία, Κύπρο κ.α.

Έχει συμπράξει σε διάφορα σχήματα μουσικής δωματίου και συνεργασθεί µε διάφορους επιφανείς καλλιτέχνες, όπως: Κ. Κυδωνιάτης, Μ. Χαιρογιώργου, Α. Γαρουφαλής, Τ. Αποστολίδης, Ν. Σεµιτέκολο, Δ. Καρρά, Τ. Γεωργίου, Ν. Μαυρουδής κ.ά. Έχει συμπράξει ως σολίστ µε ορχήστρες όπως: ΚΟΑ, ΚΟΘ, Συµφωνική της ΕΡΤ, Συµφωνικές της πρώην ΕΣΣΔ κ.ά. Είναι επίσης εξάρχουσα της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η Νίνα Πατρικίδου είναι εμψυχώτρια και ιδρυτικό µέλος διαφόρων συγκροτημάτων μουσικής δωματίου, καλλιτεχνική διευθύντρια της μικρής Συµφωνικής Ορχήστρας Emelia, και διευθύντρια – μαέστρος της Παιδικής-Νεανικής Συµφωνικής Ορχήστρας του Γ’ προγράμματος της ΕΡΤ. Στο Γ’ πρόγραμμα της ΕΡΤ επίσης έχει πραγματοποιήσει σειρά εκπομπών για το βιολί.

Ήταν ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ της Σκιάθου, το οποίο µε τη συνεργασία κορυφαίων καλλιτεχνών διεθνούς φήµης, συγκαταλεγόταν σε ένα από τα σημαντικότερα του είδους του. Είναι µέλος των επιτροπών διαγωνισµού για τη στελέχωση των Ορχηστρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurovision, Μεσογείου, καθώς και µέλος του ελληνικού τµήµατος της Unesco.

Είναι καθηγήτρια βιολιού στο Ωδείο Αθηνών.