Ο Τίμιος Σταυρός

0731_Timios_StayrosΣτοχοθεσία:

  • Να γνωρίσουν τα παιδιά προτυπώσεις και συμβολισμούς      του Τιμίου Σταυρού
  • Να κατανοήσουν τα παιδιά την σημασία του Τιμίου      Σταυρού για τη ζωή της Εκκλησίας και την σωτηρία των ανθρώπων

 

Διήγηση:

Ο Μωϋσής και οι Αμαληκίτες

«Στη Ραφιδίν ήρθαν οι Αμαληκίτες να πολεμήσουν τους Ισραηλίτες. Είπε τότε ο Μωυσής στον Ιησού του Ναυή:

-Διάλεξε άντρες ικανούς να μας υπερασπιστούν και πήγαινε να πολεμήσεις αύριο τους Αμαληκίτες. Εγώ θα σταθώ στην κορυφή του λόφου, κρατώντας στο χέρι μου το ραβδί του Θεού.

Ο Ιησούς έκανε ό,τι ακριβώς του είπε ο Μωυσής και πήγε να πολεμήσει τους Αμαληκίτες, ενώ ο Μωυσής, ο Ααρών και ο Χουρ ανέβηκαν στην κορυφή του λόφου. Όσο ο Μωυσής είχε υψωμένα τα χέρια του, νικούσαν οι Ισραηλίτες. Όταν τα κατέβαζε, νικούσαν οι Αμαληκίτες. Τα χέρια όμως του Μωυσή κουράζονταν. Τότε ο Ααρών και ο Χουρ πήραν μια πέτρα, την έβαλαν εκεί που στεκόταν ο Μωυσής κι αυτός κάθησε πάνω της. Ο Ααρών και ο Χουρ, ο ένας από τη μια μεριά και ο άλλος απ’ την άλλη, στήριζαν τα χέρια του. Μ’ αυτόν τον τρόπο, τα χέρια του Μωυσή έμειναν σταθερά υψωμένα ως τη δύση του ήλιου. Έτσι, ο Ιησούς κατατρόπωσε τους Αμαληκίτες και το στρατό τους».

(Έξοδος, ιζ΄ 8-13)

 Σύντομα σχόλια:

  • Η στάση του Μωϋσή στην μάχη με τους Αμαληκίτες (με υψωμένα τα χέρια του) είναι προτύπωση του Τιμίου Σταυρού. Όπως ο Μωϋσής, έχοντας σε σχήμα Σταυρού το σώμα του, κατατρόπωσε τους εχθρούς του λαού του Θεού, τους Αμαληκίτες, έτσι και το σημείο του Σταυρού νικάει τους ορατούς και αόρατους εχθρούς του Χριστιανού.
  • Πάνω στο ξύλο του Σταυρού ο Χριστός τελείωσε τη ζωή Του και θριάμβευσε εναντίον του διαβόλου. Διά του Σταυρού ήρθε η σωτηρία σε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος.
  • Προσκυνάμε το σημείο του Σταυρού γιατί είναι εικόνα του Εσταυρωμένου Χριστού.
  • Η ζωή της Εκκλησίας στηρίζεται πάνω στον Σταυρό.
  •  Τα μυστήρια της Εκκλησίας, το κέντρο της πνευματικής ζωής, γίνονται με την ενέργεια του Σταυρού. Ο ιερέας ευλογεί σταυροειδώς το νερό της κολυμβήθρας. Μας χρίει σταυροειδώς με το Άγιο Μύρο. Μετέχουμε του Σταυρού του Χριστού με την Θ. Ευχαριστία και το Βάπτισμα. Ο ιερέας παρακαλεί τον Θεό Πατέρα να στείλει το Άγιο Πνεύμα και να μεταβάλει το ψωμί και το κρασί σε Σώμα και Αίμα Χριστού, σφραγίζοντάς τα με το σημείο του Σταυρού.
  •  Όλη η ζωή του Χριστιανού είναι σταυρική. Ο Χριστός καλεί όσους θέλουν να άρουν τον σταυρό τους, δηλαδή είτε –σε καιρό διωγμών- να μαρτυρήσουν για τον Χριστό είτε –σε καιρό ειρήνης- να αγωνίζεται να ζήσει την ζωή της ευσέβειας, σταυρώνοντας τα πάθη και τις επιθυμίες του.

(Βλ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου, Το πολίτευμα του Σταυρού, εκδ. Ι. Μ. Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας))

  • Ο Χριστός με την Σταύρωσή Του συμφιλίωσε τον άνθρωπο και όλη τη δημιουργία μεταξύ τους και με τον Θεό. Ο Σταυρός  αποτελείται από δύο κεραίες: μία κάθετη και μία οριζόντια. Η κάθετη  υποδηλώνει την κάθετη συμφιλίωση, δηλ. των ανθρώπων με τον Θεό. Η  οριζόντια κεραία αναφέρεται στην συμφιλίωση των ανθρώπων μεταξύ τους και με όλη τη δημιουργία.

 

Ερωτήσεις επεξεργασίας:

  1. Η Αγία Ελένη, μητέρα του πρώτου Χριστιανού  αυτοκράτορα, Αγ. Κωνσταντίνου, ζήτησε και έλαβε από τον γιο της τεράστια ποσά για να αναζητήσει και να βρει τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου. Ακόμη,  όταν οι Άραβες είχαν καταλάβει τα Ιεροσόλυμα, ο αυτοκράτορας Ηράκλειος  οργάνωσε εκστρατεία για να ανακτήσουν οι Χριστιανοί τον Τίμιο Σταυρό.      Άξιζαν τόσες δαπάνες και τέτοια κινητοποίηση του βυζαντινού Σταυρού για ένα μόνο αντικείμενο; Γιατί;
  2. Πού θα συναντήσουμε τον Τίμιο Σταυρό μέσα σε έναν χριστιανικό ναό;
  3. Ένας ύμνος της Εκκλησίας λέει: «Σταυρός ο φύλαξ πάσης της οικουμένης. Σταυρός, η ωραιότης της Εκκλησίας. Σταυρός, βασιλέων το κραταίωμα. Σταυρός, πιστών το στήριγμα. Σταυρός, αγγέλων η δόξα και των δαιμόνων το τραύμα». Εξηγείστε τον ύμνο. Τι σημαίνει καθένας απ’ τους χαρακτηρισμούς που αποδίδονται στον Τίμιο Σταυρό;

Συμπέρασμα:

Το σημείο του Σταυρού είναι το ανίκητο όπλο κάθε Χριστιανού!