Ο Μακαριώτατος με τα παιδιά που διακονούν στο Άγιον Βήμα

«Χρέος μας είναι να προσευχόμαστε και να βοηθούμε τα παιδιά που θέλουν να γίνουν ιερείς» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Ν. Κόσμου, όπου χοροστάτησε στον κατανυκτικό Εσπερινό.

Στην Ιερά Ακολουθία έψαλε χορός της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός». Συμμετείχαν περισσότερα από 250 παιδιά, που διακονούν στο Άγιον Βήμα σε διάφορους Ιερούς Ναούς των Αθηνών. Επίσης, υποψήφιοι Κληρικοί και νέοι Κληρικοί, οι οποίοι παρακολουθούν το Εργαστήριο Υποστηρίξεως Υποψηφίων Κληρικών του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Αρχιεπισκοπής.

Ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος μίλησε για την πνευματική περίοδο της Τεσσαρακοστής και για την σημερινή ημέρα, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, κατά την οποία, όπως είπε «τιμάμε, πανηγυρίζουμε και προσκυνούμε τον τίμιο Σταυρό του Κυρίου παίρνοντας το μήνυμα της συγχωρητικότητος. Έτσι, ώστε να μιμηθούμε και να αντιγράψουμε τα λόγια του τιμίου Σταυρού «Πατέρα, συγχώρεσέ τους την αμαρτία αυτή, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν». Αναφέρθηκε, επίσης, στην αρετή της διάκρισης λέγοντας πως «είναι το κλειδί της επιτυχίας όλων των αρετών. Διάκριση είναι να γνωρίζεις πώς και πότε πρέπει να πολεμάς τα πάθη σου. Πότε οι λογισμοί σου προέρχονται από τον Θεό και πότε από τον διάβολο. Η διάκριση είναι φως που δείχνει σε αυτόν που την έχει τον καιρό, το εγχείρημα, την γνώση, την δύναμη, την ασθένεια, την προαίρεση, την προθυμία, την υγεία και την ταλαιπωρία, τον τρόπο, τον τόπο, την πίστη, την διάθεση, τον σκοπό».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο π. Κωνστάντιος αναφέρθηκε στην ταπεινοφροσύνη, στην ευγνωμοσύνη, στην αγάπη λέγοντας πως “είναι για όλους χωρίς μέτρο κι αυτό το καθορίζει η διάκριση του ίδιου του πιστού και του εξομολόγου”.

Αμέσως μετά ακολούθησε χειροθεσία πνευματικών και ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στους νέους πνευματικούς υπογράμμισε: «Η Εκκλησία σας δίνει ένα ακόμη αξίωμα. Γίνεστε πνευματικοί για να ακούτε τις αγωνίες, τα πταίσματα και τα προβλήματα των ανθρώπων και να τους καθοδηγείτε» και τους συμβούλευσε να έχουν διάκριση στη ζωή τους και στους ανθρώπους και να τους ακούν όχι για να τους τιμωρούν, αλλά για να τους βοηθούν. «Η εξομολόγηση και η μετάνοια είναι πηγή χαράς και δύναμης και απέχει από την τιμωρία» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Στη συνέχεια με αφορμή την εβδομάδα ιερατικών κλίσεων ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε: «Η Εκκλησία αφιέρωσε αυτήν την εβδομάδα στα παιδιά που σκέπτονται να τα αξιώσει ο Θεός να γίνουν λειτουργοί στο θυσιαστήριο του Κυρίου. Έχουμε χρέος να προσευχόμαστε για αυτά τα παιδιά και να βοηθούμε την πορεία τους. Δεν πρέπει να αφήσουμε να σβήσει αυτή η φλόγα που έχουν μέσα τους. Χρειάζεται πολύ δύναμη για να αντιμετωπίσουν τα σχόλια και τις αντιδράσεις της οικογένειας και της κοινωνίας. Καλούμαστε να προσευχηθούμε για αυτήν την προσπάθεια και για να τους δώσει δύναμη ο Θεός να προχωρήσουν».

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα περίπου 250 παιδιά από 27 ενορίες της Αρχιεπισκοπής, που συμμετέχουν στο Άγιο Βήμα. Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στα παιδιά για την έννοια της φιλίας και τα κάλεσε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των κατασκηνώσεων της Αρχιεπισκοπής και τόνισε πως «θα διαπιστώσετε ότι μετά τους γονείς και τα αδέλφια, οι καλοί φίλοι είναι πολύτιμοι». Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος μοίρασε σε όλα τα παιδιά από ένα μικρό σταυρό και τους δόθηκε ένας έπαινος, αλλά και ένα βιβλίο και ένα προσευχητάριο, προσφορά της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή της Εβδομάδα Ιερατικών Κλίσεων, την οποία έχει καθιερώσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο πλαίσιο των εορτασμών, σήμερα αναγνώσθηκε στους Ι. Ναούς η ειδική Συνοδική Εγκύκλιος και προγραμματίζονται για το καλοκαίρι κατασκηνωτικές περίοδοι για υποψηφίους κληρικούς και νέους κληρικούς, για τα παιδιά του ιερού Βήματος, καθώς και για ιερατικές οικογένειες.

Ρεπορτάζ για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

[fancygallery id=”20″ album=”179″]