Μιλώντας στα παιδιά για το Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας

2016-12-14-18-54-2310 η Συνάντηση Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών 2016-2017

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η δέκατη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης.

Ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π. Δημήτριος Μαρούλης, Προϊστάμενος και Υπεύθυνος Ιερέας Νεότητος του Ι. Ναού Αγίου Φιλίππου Θησείου, μίλησε με θέμα: «Μιλώντας στα παιδιά για το Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας».

Εν πρώτοις, ο π. Δημήτριος χώρισε τους συμμετέχοντες σε ζεύγη. Κάθε ζεύγος είχε στη διάθεσή του μία εικόνα/ φωτογραφία που παρέπεμπε στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, χωρίς όμως αυτή να απεικονίζει κάποιο εκκλησιαστικό σύμβολο. Στη συνέχεια ο καθένας σημείωνε μία λέξη που συνειρμικά θα είχε σχέση με το Ιερό Μυστήριο και μετά από κοινή συζήτηση ανάμεσα στα ζευγάρια έγινε επεξήγηση, γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη λέξη  αναφοράς.

Μετά, το κάθε ζεύγος Κατηχητών ενώθηκε με άλλο ένα ζεύγος και κλήθηκαν όλοι μαζί να συνεργαστούν, και συνδυάζοντας τις εικόνες και τις λέξεις «κλειδιά» που οι ίδιοι επέλεξαν να γράψουν από κοινού ένα κείμενο σχετικά με αυτό που νιώθουν για τη Θεία Ευχαριστία.

Κάποια από τα κείμενα που δημιουργήθηκαν είναι τα εξής:

2016-12-14-19-01-19«Η ψυχή έχει ‘’λεπτύνει’’ με το Μυστήριο της μετανοίας και της εξομολόγησης. Δεν νιώθει καμία κακία μέσα της απέναντι σε κανέναν άνθρωπο και έχει συμφιλιωθεί με τον Θεό. Μετέχοντας στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ενώνεται με τον Θεό και χαίρεται που όλοι οι άνθρωποι μαζί λαμβάνουν τη Θεία Χάρη και προγεύονται μέσα στο χώρο της Εκκλησίας τη σωτηρία τους στη Βασιλεία των Ουρανών».

«Κάθε φορά που μας πλημμυρίζεις, αισθανόμαστε πληρότητα και λάμπουμε σαν το Αστέρι που Σε καλωσόρισε στη Βηθλεέμ. Τότε γίνεται τόσο απέραντη η χαρά και η ευτυχία μας, που με όλο τον κόσμο είμαστε πλέον αδελφοί. Σε ευχαριστούμε για το υπέροχο Δώρο Σου!».

Μέσα από όσα ακούστηκαν ο π. Δημήτριος εξήγαγε το συμπέρασμα ότι το Ιερό Μυστήριο παρουσιάζεται σαν οικογενειακό τραπέζι. Σημαντικά συστατικά στοιχεία σε όσα αναφέρθηκαν ήταν η αγάπη, η χαρά, η ευτυχία, η συμφιλίωση, η συμμετοχή και η σύσφιξη σχέσεων. Ο ομιλητής τόνισε ότι είναι πολύ ωραία η παρομοίωση του Μυστηρίου σαν γιορτινό τραπέζι, προκειμένου να το παρουσιάσουμε στα παιδιά του Κατηχητικού μας.

Μέσα από το Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Θεός συναντά όλο τον κόσμο, και τους ζώντες και τους κεκοιμημένους. Επίσης αποτελεί μία συνάντηση: το μοίρασμα με τον Χριστό γίνεται μοίρασμα και συνάντηση μεταξύ μας.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό θέμα που αναφέρθηκε είναι η μετάνοια και η εξομολόγηση ως στοιχεία της προετοιμασίας μας γι΄ αυτή τη συνάντηση. Καθορίστηκαν τρία στάδια της προετοιμασίας: 1) Μετάνοια (συνειδητοποίηση), 2) Εξομολόγηση (ζητάμε συγχώρεση από τον Θεό και συμφιλίωση με τον πλησίον) και 3) Άσκηση.

2016-12-14-20-20-27Ο π. Δημήτριος ανέφερε το παράδειγμα της διήγησης του Αγίου Δωροθέου με το σχήμα του κύκλου που οι ακτίνες του συγκλίνουν προς το κέντρο, δηλαδή τον Θεό. Η Θεία Ευχαριστία είναι η απόλυτη έκφραση της Αγάπης, ο Κύριος προσφέρεται κι εμείς προσερχόμαστε στο Δείπνο της Αγάπης Του και προγευόμαστε το Δείπνο της Βασιλείας Του.

Η συνάντηση έκλεισε με έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ του π. Δημητρίου και των Κατηχητών και με τις ευχές του π. Συμεών Βενετσιάνου, Διευθυντή του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για ευλογημένες Εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου. Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν την συνάντησή τους για τις 11 Ιανουαρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας και οι παρουσιάσεις των σεμιναριακών εργασιών τους.