Μέθοδοι και τρόποι διδασκαλίας των κατηχητικών μαθημάτων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Στελεχών του Νεανικού έργου των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, που φιλοξενήθηκαν στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στην Ρίζα Αντιρίου.

Το θέμα ήταν: «Μέθοδοι και τρόποι διδασκαλίας των κατηχητικών μαθημάτων».

[fancygallery id=”30″ album=”72″]

Το συνέδριο ξεκίνησε με την Ακολουθία του Αγιασμού που ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος. Στην τελετή παρέστησαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και ο οικείος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος στη προσφώνησή του προς τους συνέδρους μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και στη συνέχεια κατέθεσε μερικές σκέψεις για την ανάγκη αναζωογονήσεως της κατηχητικής προσπάθειας της Εκκλησίας μας.

Συνεχάρη όλους τους εκπροσώπους των Ιερών Μητροπόλεων για το έργο που επιτελούν και τους προέτρεψε να δώσουν ότι καλύτερο διαθέτουν στο κατηχητικό έργο.

Μετά το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο έλαβαν τον λόγο κατά σειράν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς οι οποίοι ευχήθηκαν επιτυχία στο Συνέδριο.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία του Συνεδρίου από τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Ευάγγελο Μαρκαντώνη, Κληρικό της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Θεολόγο-Χημικό με θέμα: «Μέθοδοι και τρόποι διδασκαλίας των κατηχητικών μαθημάτων. Νέες παιδαγωγικοί μέθοδοι».

Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, οι σύνεδροι εργάσθηκαν στις παρακάτω ομάδες εργασίας, οι οποίες ασχολήθηκαν τόσο με τις ιδιαιτερότητες των παιδιών που κατηχούμε, όσο και με την δημιουργία πρωτότυπων κατηχητικών μαθημάτων:

Α) Ομάδες εργασίας με θεματολογία τις ηλικιακές ιδιαιτερότητες των κατηχητικών βαθμίδων. (παιδιά Προσχολικής ηλικίας, Δημοτικού, Γυμνασίου-Λυκείου, Φοιτητές).

ΟΜΑΔΑ 1η

« Οι ηλικιακές ιδιαιτερότητες των παιδιών της προσχολικής ηλικίας».

ΟΜΑΔΑ 2η

« Οι ηλικιακές ιδιαιτερότητες των παιδιών του Δημοτικού».

Υπεύθυνος: κ. Ανδρέας Καρίβαλης, θεολόγος, υπεύθυνος Γραφείου Νεότητος Ι. Μ. Αργολίδος

ΟΜΑΔΑ 3η

« Οι ηλικιακές ιδιαιτερότητες των παιδιών Γυμνασίου και Λυκείου».

Υπεύθυνοι: π. Ευάγγελος Μαρκαντώνης –π. Αντώνιος Καλιγέρης

ΟΜΑΔΑ 4η

« Προσέγγιση στον κόσμο των φοιτητών ».

Υπεύθυνος: κ. Άγγελος Γκούνης, θεολόγος

Β) Ομάδες εργασίας με θεματολογία την δημιουργία κατηχητικών θεμάτων, με αφορμή έννοιες.

ΟΜΑΔΑ 1η

« Σπουδή στον Σταυρό και τον θάνατο».

Υπεύθυνος: Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος, υπεύθυνος Γραφείου Νεότητος Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

ΟΜΑΔΑ 2η

« Συμφιλίωση-Αποδοχή. Πόσο κοντά ή μακρυά ».

Υπεύθυνος: Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Καλλιγέρης

ΟΜΑΔΑ 3η

« Μοναξιά-Φιλία».

Υπεύθυνος: Διάκονος Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, υπεύθυνος Γραφείου Νεότητος Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης.

ΟΜΑΔΑ 4η

« Μιλώντας για την συγχώρηση».

Υπεύθυνος: κ. Ηλίας Λιαμής, θεολόγος-συγγραφέας.

ΟΜΑΔΑ 5η

« Η επιμόρφωση των κατηχητών».

Υπεύθυνος: Αρχιμανδρίτης, Πολύκαρπος Μπόγρης, γραμματέας Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος.

Την Τετάρτη το πρωί παρουσιάσθηκαν τα πορίσματα των ομάδων αυτών στην ολομέλεια του Συνεδρίου -τελευταία ημέρα των εργασιών του.

Οι εργασίες του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος ολοκληρώθησαν την Τετάρτη 28 Αυγούστου με την συμμετοχή 120 συνέδρων, περισσοτέρων από κάθε άλλη φορά, από 50 Ιερές Μητροπόλεις, της Εκκλησίας μας, πράγμα που αποδεικνύει το ενδιαφέρον για την τόνωση του έργου της κατηχήσεως.

Τις εργασίες του Συνεδρίου κατηύθυνε ο πανοσιολ. Αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης, ως υπεύθυνος της Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος της Ιεράς Συνόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά για την πλουσιοπάροχη φιλοξενία που τους παρασχέθηκε σε κάθε επίπεδο.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν :

  • ο π. Συμεών Βενετσιάνος, υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,
  • ο π. Αντώνιος Καλιγέρης, υπεύθυνος της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,
  • η δ. Τριανταφυλλιά Γαβριήλ, γραμματεύς κατηχήσεως του Γραφείου Νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών,
  • καθώς και 10 Στελέχη του νεανικού έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που μάλιστα ανέλαβαν το έργο της γραμματειακής υποστήριξης όλου του Συνεδρίου.