Κύρια χαρακτηριστικά της φιλίας

ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ Η φιλία είναι μια μορφή αγάπης και γι’αυτό προϋποθέτει την επιθυμία μας να είναι καλά το πρόσωπο που αγαπάμε, να ζει ευτυχισμένο. Η φιλία δεν μπορεί να βλάψει.
ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ Η φιλία που θέλει να εκμεταλλευτεί τον φίλο, μετατρέπεται σε εμπόριο. Ο εγωισμός καταστρέφει τη φιλία και κάθε μορφή αγάπης.
ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑ Η φιλία είναι ένα αμφίδρομο συναίσθημα. Υπάρχουν ανομολόγητοι έρωτες, αλλά είναι αδύνατες οι ανομολόγητες φιλίες.
ΔΙΑΚΡΙΣΗ Οι φίλοι είναι συγκεκριμένοι.Τους γνωρίζουμε, αφού η φιλία δεν είναι μια συγκεχιμένη και αόριστη σχέση, και δεν μπορούμε να είμαστε φίλοι με όλο τον κόσμο.
ΙΣΟΤΗΤΑ Η φιλία δεν δέχεται τις διαφορές που χτίζουν μια σχέση εξάρτησης, υποταγής, ανωτερότητας και κατωτερώτητας, ιεραρχίας. Ο σεβασμός στις ιδιαιτερότητες του καθενός, είναι το ουσιαστικό στοιχείο της φιλίας.
ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ Οι φίλοι θέλουν ίση μεταχείριση, συχνή επικοινωνία έτσι ώστε να μοιράζονται συναισθήματα και σκέψεις. Η απομάκρυνση αποδυναμώνει την φιλία.
ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ Η φιλική σχέση βασίζεται στην απόλυτη εμπιστοσύνη, την ειλικρίνεια, τη διακριτικότητα και τη διαφάνεια. Πρέπει να νιώθουν απόλυτη εμπιστοσύνη ο ένας για τον άλλον.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η φιλία είναι καρπός της ελευθερίας και πρέπει να δημιουργεί αίσθημα απόλυτης ελευθερίας. Οι φίλοι δεν πρέπει να μας επιβάλλονται αφού τους συναντάμε τυχαία και οι φιλίες μας είναι αποτέλεσμα της δικής μας ελεύθερης και προσωπικής επιλογής.

Αναστασία Καρακώστα

Παιδαγωγός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας