Κατηχητική αγωγή – Η οργάνωση ομάδων κατήχησης

Την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε η έκτη θεματική ενότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η ποιμαντική υποστήριξη της νεότητας: χαρακτηριστικά – ιδιαιτερότητες – παρεμβάσεις», που διοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας.

Ο Πανοσ. Αρχιμ. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας της Ι.Μ. Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, ανέπτυξε το θέμα «Κατηχητική αγωγή – Η οργάνωση ομάδων κατήχησης – Συγκρότηση ομάδας». Ο π. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος αναφέρθηκε γενικότερα στην έννοια της κατηχητικής αγωγής και τους αποδέκτες της, στην έννοια της κατήχησης κατά τη διάρκεια των ετών, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης των κατηχητικών σχολείων και παράλληλα έδωσε πληροφορίες και προτάσεις για την οργάνωση και τη δομή του κατηχητικού μαθήματος. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προκύπτουν κατά τη θεμελίωση μιας κατηχητικής ομάδας, στις προϋποθέσεις της κατηχητικής διαδικασίας καθώς και στους σκοπούς της Εκκλησιαστικής αγωγής. Ο π. Ιωαννίκιος μοιράστηκε με τους Ιερείς αρκετά περιστατικά από την πολυετή εμπειρία του στον τομέα της νεότητας και τόνισε το γεγονός ότι η κατήχηση δεν είναι ένας δρόμος εύκολος αλλά απαιτεί προσπάθεια.

Η επόμενη θεματική ενότητα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 με εισηγητές τον Πανοσ. Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνο, Διευθυντή του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Νεότητος & Οικογένειας και τον Αιδεσ. Πρωτ. Γεώργιο Χριστοδούλου, Υπεύθυνο Ιερέα Νεότητας στον Ι.Ν. Αγ. Σοφίας Ψυχικού με θέμα: «Σχεδιασμός προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους – Η λογική δημιουργίας της Ενοριακής Νεανικής Εστίας ή άλλων ποιμαντικών δομών για νέους».