Κατανυκτικός Εσπερινός στον Όσιο Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη

Την Κυριακή 19 Μαρτίου ε.έ. το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως Σωτήρος στο Μήλεσι Αττικής ο Κατανυκτικός Εσπερινός Γ΄ Νηστειών για τα στελέχη Νεότητας, σε μια προσπάθεια συνοδοιπορίας στην πνευματική πορεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Τον Εσπερινό τέλεσε ο Αιδεσιμ. Πρεσβύτερος π. Ζήσης Κτενίδης, Ιερέας Νεότητας του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Μοσχάτου καθώς και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος απηύθυνε ψυχωφελή λόγο για την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Μεταξύ των άλλων, ο π. Συμεών τόνισε ότι πρόκειται για μία περίοδο κατ’ εξοχήν Κατήχησης, η οποία καλείται να γίνει από περίοδος προβαπτισματικής – περίοδος μεταβαπτισματικής Κατήχησης, κατά την οποία ανοίγεται μπροστά μας ένας θησαυρός, που καλούμαστε να βιώσουμε εμπειρικά γνωρίζοντας την πεμπτουσία της πνευματικής ζωής: την μετάνοια, τη νηστεία ως αποχή όλων των αισθήσεων από κάθε αμαρτία.

Ο π. Συμεών επεσήμανε ότι  κατά την ημέρα της Κυριακής της Σταυροπροσκύνησης η Εκκλησία μας επιθυμεί να μας αναψύξει, να μας αναπαύσει δια του ιερού συμβόλου του Σταυρού. Όπως ένας οδοιπόρος που βαδίζει στην έρημο και χαίρεται όταν καθίσει κάτω από ένα ευσκιόφυλλο δέντρο, έτσι και ο Χριστιανός ξεκουράζεται κάτω από τη «σκιά» του Σταυρού. Η Εκκλησία μάς προτάσσει το «όπλο» δια του οποίου ο Εσταυρωμένος και Αναστημένος Χριστός προβάλλεται ως Νικητής.

Στο τέλος του σύντομου λόγου του ο π. Συμεών ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας την Ηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου, Γερόντισσα Φεβρωνία και πρωτίστως τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄, που με την ευλογία του τελείται θεοφιλώς και θεαρέστως το κατηχητικό έργο στις ενορίες της καθ΄ ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Οι εξήντα Κατηχητές-τριες είχαν τη μεγάλη ευλογία να προσκυνήσουν στο κελλάκι του Οσίου Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και στη συνέχεια να συμμετάσχουν στην κοινή τράπεζα αγάπης, την οποία είχαν επιμεληθεί οι καλές εθελόντριες του Ι. Ησυχαστηρίου.

Θερμές ευχαριστίες πρέπει να αποδοθούν στην Οσιωτάτη Καθηγουμένη Γερόντισσα Φεβρωνία και στον αξιότιμο κ. Γεώργιο Αρβανίτη, για την αβραμιαία φιλοξενία τους και την  αμέριστη συμπαράστασή τους σε κάθε προσπάθεια του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας. Επίσης στους Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π. Γεώργιο Χριστοδούλου (Υπεύθυνο Ιερέα Νεότητας του Ι. Ναού Αγίας Σοφίας Ψυχικού), στον π. Νικόλαο Σιάτο (Υπεύθυνο Ιερέα Νεότητας του Ι. Ναού Προφ. Ηλιού δήμου Αγίας Παρασκευής) και στον π. Αντώνιο Μπεζαΐτη (Ιερέα Νεότητας του Ι. Ναού Αγίου Στυλιανού Γκύζη), που συμπροσευχήθηκαν και συνέψαλλαν με τα στελέχη Νεότητος.  Θα ήταν σημαντική παράλειψη εάν δεν ευχαριστούσαμε τις άοκνες εθελόντριες για την αρωγή τους στην προετοιμασία των εκλεκτών εδεσμάτων  και την προσφορά του βιβλίου «Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης» σε όλους τους παρευρισκόμενους.

[fancygallery id=”35″ album=”366″]