Η Παιδική – Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα στη Βιέννη

20150404_132505Σε μία ένδειξη αλληλεγγύης και ιδιαίτερου συμβολισμού, η πόλη του Deutsch­Wagram, προαστίου της Βιέννης, θα φιλοξενήσει από τις 4 ως τις 11 Απριλίου 2015 την Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τη διεύθυνση της κας. Νίνας Πατρικίδου.

Υπό τον γενικό τίτλο “Τα Κοντσέρτα της Αλληλεγγύης: Αθήνα -­ Deutsch Wagram, ένας μουσικός εναγκαλισμός”, η Ορχήστρα θα συμπράξει με τη Χορωδία της πόλης, η οποία υπάρχει  από το 1883, με το γυμνάσιο, την μουσική σχολή και άλλους μουσικούς για να δώσει 3 κοντσέρτα. Θα συμμετέχουν εξαίρετοι solist από Ρωσία και Ιταλία όπως η Yulia Savrasova (Mariinsky Theater), Andrea Castello και Stefano Marra. Τα δύο πρώτα κοντσέρτα θα πραγματοποιηθούν στην πόλη του Deutsch­Wagram, ενώ το τελευταίο στην ιστορική Alserkirche της Βιέννης, η οποία έχει ιδιαίτερη σχέση με τους Schubert και Beethoven. Σε αυτή την εκκλησία τελέσθηκε και η νεκρώσιμη ακολουθία για τον Beethoven.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι μουσικοί θα φιλοξενηθούν ως επί των πλείστων από τις τοπικές οικογένειες, μια και τα δωμάτια δεν επαρκούν στην πόλη, ενώ τα κοντσέρτα θα  χαιρετίσει με ειδικό μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

H Παιδική – ­Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα είναι η πρώτη του είδους της στην Ελλάδα και έχει βραβευτεί από την UNESCO.

unnamedniennaΙδρύτρια και ψυχή της Ορχήστρας είναι η Νίνα Πατρικίδου, η οποία υπήρξε επί σειρά πολλών ετών εξάρχουσα της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η οικονομική όμως δυσχέρεια της ΕΡΤ που κατέληξε στην παύση λειτουργίας της και της δημιουργίας της ΔΤ είχε σαν αποτέλεσμα και την αναστολή λειτουργίας της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας, που βρισκόταν υπό την αιγίδα της. Από τις 20 Σεπτεμβρίου 2013, με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η Παιδική – Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα τέθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Επί πλέον η Ορχήστρα χάρη στην ευαισθητοποίηση του κόσμου κατάφερε να εξασφαλίσει τα αεροπορικά εισιτήρια της για να πραγματοποιήσει μία συναυλία στην Βιέννη, θέλοντας έτσι όχι μόνο να πραγματοποιήσουν ένα πολυπόθητο όνειρό τους, να ανοίξουν ένα παράθυρο στον κόσμο, αλλά και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τα έξω. Τα παιδιά θα κάνουν επίσης  ακροάσεις σε καθηγητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Η πρωτοβουλία για την φιλοξενία της Ορχήστρας στην Αυστρία και η οργάνωση του όλου εγχειρήματος ανήκει στον Βασίλη Τσιατσιάνη, ο οποίος βρήκε μία πρωτοφανώς άμεση και ενθουσιώδη υποστήριξη από ολόκληρη την πόλη του Deutsch­Wagram.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν στις οικογένειες που θα φιλοξενήσουν τους νέους μουσικούς, την χορωδία της πόλης, τον δήμαρχο κ. Friedrich Quirgst, τον ιερέα κ. Peter Paskalis, τον επικεφαλή της χορωδίας Dr. Johann Mayr και τον διευθυντή της μουσικής σχολής κ. Karl Rosenmayer.

Την Παρασκευή 3 Απριλίου το απόγευμα, στην τελευταία πρόβα των παιδιών επί ελληνικού εδάφους πριν την αναχώρησή τους, τη Συμφωνική επεσκέφθη ο π. Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία και συζήτησε με τη διευθύντρια κα. Ν. Πατρικίδου, τους νέους και τους γονείς των λεπτομέρειες του ταξιδιού. Τα Σάββατο 4 Απριλίου το μεσημέρι, ο π. Αντώνιος Μπεζαΐτης, συνεργάτης του Γραφείου Νεότητος αποχαιρέτησε τα παιδιά στο αεροδρόμιο.

(Οι φωτογραφίες είναι από την αναχώρηση της Συμφωνικής στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”)

 

20150404_132445

20150404_132352