Η Οικογένεια και το Σχολείο συνομιλούν: η τέχνη της αγωγής και της αγάπης

treis-ierarxesΤο Γραφείο Νεότητος, η Διεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου & Οικογένειας και το Ίδρυμα «Διακονία» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αφορμή τον εορτασμό των Αγίων Τριών Ιεραρχών, διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο: «Η Οικογένεια και το Σχολείο συνομιλούν: η τέχνη της αγωγής και της αγάπης».

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε: Συζύγους, Γονείς, Παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, Εφήβους, Εκπαιδευτικούς, Κατηχητές. Η είσοδος και συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015, στο χώρο των Εκπαιδευτηρίων «Η Θεομήτωρ» (Ελ. Βενιζέλου 128, Ηλιούπολη)

 

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

 

family_historyΔραστηριότητες για γονείς (κεντρική αίθουσα, 3ος όροφος)

17:00-17:30      Προσέλευση.

Προβολή τιμητικού Αφιερώματος στη μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών.

17:30-19:00      Ομιλίες – συζήτηση

«Οικογένεια-Σχολείο: Μια σχέση κλειδί», κα. Μαρία Μ. Γάτου, Γονέας-Ιατρός.

«Παιδιά-Γονείς: Φως εκ Φωτός», κ. Δημήτρης Καραβασίλης, Εκπαιδευτικός-Θεολόγος, κ. Ηλίας Λιαμής,  Διδάκτωρ Θεολογίας-Μουσικός.

Ερωτήσεις – συζήτηση.

 

Για παιδιά σχολικής ηλικίας 8-12 ετών: (Αίθουσα 2)

17:00-17:50 : Ο πεισματάρης Γιάννης και ο άγιος με το χρυσό στόμα, με τον κ. Γεώργιο Αντωνάκη,  δάσκαλο-συγγραφέα παιδικών βιβλίων. Ο πεισματάρης Γιάννης δεν αγαπά το σχολείο, γράφει την αντιγραφή του με άσχημα γράμματα και γκρινιάζει τις Κυριακές όταν τον ξυπνάνε να πάει στην εκκλησία. Τι συμβαίνει όμως ξαφνικά κι όλα αλλάζουν; Ποιος είναι ο άγιος με το χρυσό στόμα, πώς τον ανακαλύπτουν τελικά οι δυο φίλοι;

18:00-18:45 : Ο πεισματάρης Γιάννης και τα αμίλητα παιδιά, με τον κ. Γεώργιο Αντωνάκη,  δάσκαλο-συγγραφέα παιδικών βιβλίων. Γιατί ο πεισματάρης Γιάννης θέλει να ζήσει με ένα ευρώ την ημέρα; Τι γυρεύει στο ινστιτούτο αδυνατίσματος “Υγεία και Ομορφιά”; Γιατί φτιάχνει μια μυστική οργάνωση κι αποφασίζει να ταξιδέψει κρυφά στην Κένυα; Είναι αλήθεια πως εμείς τρώμε πολύ και οι άνθρωποι στην Αφρική πεινάνε; Θέλει ο Χριστός να τους δίνουμε το μισό από το φαγητό μας;

 

Back-to-SchoolΓια παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας 5-7 ετών:        (Αίθουσα 3)

17.00-17.50 :  «Ας γνωρίσουμε το Φύλακα Άγγελό μας!»

Παιδιά, ελάτε να μιλήσουμε για τον φύλακα άγγελό μας, να παίξουμε και να ζωγραφίσουμε. Να στείλουμε μία ευχή στον άγγελο που είναι πάντα δίπλα μας και μας προστατεύει! Βασισμένο στο βιβλίο «Προσευχές για μικρά παιδιά» του π. Ιωαννίκιου Ζαμπέλη, Εκδόσεις Πορφύρα.

 

Για παιδιά σχολικής ηλικίας 7-12 ετών: (Αίθουσα 3)

18:00-18:45      « Ένας χάρτης θησαυρού αναζητά εξερευνητές!»

Ελάτε να μάθουμε για την περιπέτεια του Θάνου, του Νικόλα, της Μαρίας και του Γρηγόρη! Να ανακαλύψουμε μαζί τους το θησαυρό ακολουθώντας ένα χάρτη μυστικό! Να παίξουμε επιτραπέζιο και να μάθουμε τα μέρη του Ναού. Βασισμένο στο βιβλίο «Ένας θησαυρός καλά κρυμμένος» της Πηνελόπης Μωραΐτου από τις Εκδόσεις Πορφύρα.

 

Για εφήβους 13-15 ετών     (Αίθουσα 1)

17.00-18.00      «Ας ονειρευτούμε μαζί ένα σχολείο». Δημιουργικό εργαστήρι διαλόγου και φαντασίας. Οι έφηβοι, με πλοηγό τον πατέρα Αντώνιο, θα ανακαλύψουν πραγματικούς αλλά και φανταστικούς χώρους εκπαίδευσης εκφράζοντας παράλληλα τις προσωπικές τους ιδέες και προσδοκίες. Με τον πρωτοπρεσβύτερο  π. Αντώνιο Καλλιγέρη, Εκπαιδευτικό-Θεολόγο, Διευθυντή της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας.

18.00-19.00      Σεμινάριο Δημιουργικής γραφής με αφορμή… τα Διαδικτυακά παιχνίδια και ένα «Δαχτυλίδι της Σαπουνόφουσκας» . Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι μαθητές θα μυηθούν σε πρωτότυπα μυστικά συγγραφής, θα συζητήσουν με τη συγγραφέα Ιωάννα Σκαρλάτου για το πώς εμπνεύστηκε το εφηβικό μυθιστόρημα, το «Δαχτυλίδι της Σαπουνόφουσκας» και θα πάρουν μέρος σε ένα συγγραφικό διαγωνισμό! Σας περιμένουμε! (έως 25 άτομα)

 

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας 4-6 ετών:     (Αίθουσα  4)

17:00-19.00

Δημιουργική απασχόληση  των μικρότερων παιδιών

 

Μετά το τέλος των εργαστηρίων, ώρα 19:00 μμ.,  θα τελεσθεί στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Εκπαιδευτηρίων  η Ακολουθία του Εσπερινού  στη μνήμη των Τριών Ιεραρχών.

 

Στο χώρο υποδοχής θα λειτουργεί Έκθεση και πώληση βιβλίων σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων Καλλιθέας «Κιβωτός». Οι προσκεκλημένοι συγγραφείς θα υπογράφουν τα βιβλία τους.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 213 0184443, 213 0184438, www.neotita.gr