Η κρίση στο θεσμό της οικογένειας

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Ιερέων «Οικογένεια σε κρίση – Η οικογένεια στην κρίση» – Επιμόρφωση στις ποιμαντικές μεθόδους αντιμετώπισης του φαινομένου, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης.

Η κα. Κατερίνα Θεοδωρίδου, Ψυχολόγος – Υπεύθυνη του Κέντρου Υποδοχής Αποφυλακισμένων ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ και η κα. Ιωάννα Καραμάνη, Ψυχολόγος -Υπεύθυνη Προγράμματος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ανέπτυξαν το θέμα «Η κρίση στο θεσμό της οικογένειας».

Ανάμεσα σε αυτά που σημειώθηκαν ήταν η έννοια του οικογενειακού συστήματος ως ζωντανός οργανισμός, η λειτουργική οικογένεια και τα χαρακτηριστικά της, οι έννοιες των ρόλων, των αξιών, των κανόνων και των ορίων, η οικογένεια του εξαρτημένου και τα χαρακτηριστικά της καθώς και οι προστατευτικοί οικογενειακοί παράγοντες που συμβάλλουν στην υγιή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μελών της.

Ακολούθησε ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα στοιχεία για τις περιπτώσεις των εξαρτημένων και τις οικογένειές τους καθώς και για τη θεραπευτική διαδικασία και επανένταξη. Οι εισηγήτριες μοιράστηκαν με τους Ιερείς αρκετές περιπτώσεις από την πολυετή εμπειρία τους στο χώρο της απεξάρτησης.

Την προσεχή Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η εισήγηση του κ. Παναγιώτη Νικολόπουλου (Δικηγόρου, Λέκτορα του Αστικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών) με θέμα «Η πρόκληση των νέων μορφών οικογένειας».