Η κατανόηση του ανθρώπου ως ψυχοσωματική ενότητα

Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου το απόγευμα τελέστηκε ο Αγιασμός έναρξης του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτης, παρουσία του Διευθυντή του Ιδρύματος Νεότητος, Αρχιμ. π. Συμεών Βενετσιάνου, στην αίθουσα Σεμιναρίων του Ι.Π.Ε., στην Πλάκα. Ακολούθησε η πρώτη εισήγηση με θέμα: «Η κατανόηση του ανθρώπου ως ψυχοσωματική ενότητα στη χριστιανική και θύραθεν παιδεία» από την κ. Δέσποινα Ζαμάνη – Κόλλια (Θεολόγο – Φιλόλογο, MA Χριστιανική Ηθική).

Η κ. Ζαμάνη – Κόλλια ανέπτυξε τα εξής στην παρουσίασή της:

Ο Θεός είναι το υπερφυές Κάλλος. Η ωραιότητα του Θεού δια της άπειρης αγάπης Του δωρίζεται μέσω των ενεργειών Του στα δημιουργήματά Του. Ειδικά ο άνθρωπος ως κορωνίδα της πλάσης νοούμενος στην τελειότητά του χαριτώνεται της θείας ομορφιάς, μιας ομορφιάς, που αφορά στον καθόλου άνθρωπο. Η αρμονία των χαρακτηριστικών του προσώπου και του σώματος λειτουργεί πειρασμικά ή όχι ανάλογα με την πνευματική κατάσταση τόσο του φέροντος αυτήν όσο και εκείνων, που την αντικρίζουν. Η τοποθέτηση έναντι της ομορφιάς εγείρει άδολο θαυμασμό ή πάθη. Το ζητούμενο είναι αν το συγκεκριμένο δώρο στρέψει τον άνθρωπο προς τον δωρητή ή οδηγήσει σε φιλαρέσκεια και φιληδονία.

Το πάθος της φιλαρέσκειας επιτιμήθηκε αυστηρά από τους ιερούς συγγραφείς, μιας και οι συνέπειες του είναι θεολογικές (παρέμβαση στο έργο της θείας δημιουργίας), ηθικές (διέγερση του πάθους της πορνείας και της μοιχείας), κοινωνικές (διασάλευση οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων) και οικονομικές (κατασπατάληση χρημάτων).

Τέλος η κ. Ζαμάνη επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να επισημαίνεται η υπερβολή και η προκλητικότητα στην εμφάνιση στη βάση όχι του τι είναι ηθικό και τι ανήθικο, αλλά της ανεύρεσης της πραγματικής αιτίας των φαινομένων και της κατανόησης της υπαρξιακής αστοχίας του ανθρώπου να γνωρίσει και να αποδεχθεί τον εαυτό του και τον Θεό.

Ακολούθησε ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντες Κατηχητές, κατά τον οποίο απαντήθηκαν ερωτήματα με σαφείς προεκτάσεις στη παιδαγωγική μεθοδολογία και τη διδακτική πράξη κατά την παρουσίαση του θέματος σε νέους και παιδιά.

Την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ η εισήγηση του Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Βασιλείου Κοντογιάννη (Εφημέριου του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, Υπεύθυνου της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών), με θέμα: «Ασθένεια και πόνος».