«Η ασθένεια και ο πόνος»

2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ

 Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης. Ο Αιδεσ. Πρωτ. π. Βασίλειος Κοντογιάννης, Εφημέριος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου – Υπεύθυνος της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών ανέπτυξε το θέμα: «Η ασθένεια και ο πόνος».

Ο π. Βασίλειος αναφέρθηκε στην ευρύτερη έννοια του πόνου και πώς αυτός παρουσιάζεται μέσα από τα διάφορα θρησκεύματα (Ιουδαϊσμό, Βουδισμό, Ινδουϊσμό) και τον Χριστιανισμό.

Στην Ορθοδοξία μας ο πόνος θεωρείται ως μία ευλογία του Θεού, την οποία καλούμαστε να αξιοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τον Χριστό, τη Σωτηρία μας. Ο εισηγητής παρουσίασε εν συντομία την ιστορία του Ιώβ και τις εμπειρίες του από τη διακονία των ασθενών. Τόνισε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός να αισθανθεί ο ασθενής ότι κάποια ψυχή βρίσκεται δίπλα του.

Ο πόνος είναι η προίκα μας· προίκα που πήραμε βγαίνοντας από τον Παράδεισο ως συνέπεια του Προπατορικού αμαρτἠματος. Η άρνηση του πόνου είναι φυσική πορεία. Δεν είναι αμαρτία. Αμαρτία γίνεται όταν οδηγεί στην απιστία. Εξαρτάται πώς θα εξελιχθεί.

Στο πανανθρώπινο ερώτημα «γιατί υπάρχει ο πόνος;» ο π. Βασίλειος σημείωσε ότι είναι μία ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τα λάθη μας και να στραφούμε με συμπόνοια στο συνάνθρωπό μας. Δεν είναι τιμωρία κάποιας αμαρτίας «οὔτε οὗτος ἥμαρτεν οὔτε οἱ γονεῖς αὐτοῦ, ἀλλ᾿ ἵνα φανερωθῇ τὰ ἔργα τοῦ Θεοῦ ἐν αὐτῷ» (Ιωαν. 9,3). Ο Θεός μας επιτρέπει / παραχωρεί με αγάπη και συμπόνοια τον πόνο. Όπως οι γονείς πάνε το παιδί στο γιατρό και ας πονάει το παιδί. Γι΄ αυτό καλούμαστε να του έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.

Γίνεται αφορμή ο πόνος να μάθουμε τις δυνάμεις μας, τις αντοχές μας, τα τάλανα που έχουμε κρύψει. Όταν πονέσουμε μαλακώνουμε, ωριμάζουμε ή ίσως και αγριεύουμε.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο π. Βασίλειος υπογράμμισε πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε δυσκολία και είναι μία ευκαιρία να ταπεινωνόμαστε, να συμπάσχουμε σαν τους 10 λεπρούς. Πολλές φορές ο Θεός επιτρέπει τον πόνο για να μονοιάσουν οι άνθρωποι. Να γίνει ο πόνος το αγκίστρι που θα μας οδηγήσει στον Θεό.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντες Κατηχητές, κατά τον οποίο απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα αναφορικά με την παρουσία και τη σημασία του πόνου και της ασθένειας στη ζωή του Χριστιανού.

Ανάμεσα σε αυτά που σημείωσε ο εισηγητής και που οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι τον Χριστό Τον αγαπάμε όχι γιατί δεν μας δίνει πόνο, αλλά γιατί στον πόνο μας είναι Εκεί.

Την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ η εισήγηση του κ. Νικολαΐδη Απόστολου, Κοσμήτορος και Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Η ευτυχία στη χριστιανική της κατανόηση».