Η έννοια του κακού και της αμαρτίας – νόμος και χάρη

Την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης. Ο Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Ευάγγελος Γκανάς, Προϊστάμενος Ι. Ναού Οσίου Μελετίου Σεπολίων, συγγραφέας ανέπτυξε το θέμα: «Η έννοια του κακού και της αμαρτίας – Νόμος και Χάρη».

Ο π. Ευάγγελος αρχικά αναφέρθηκε στην ελευθερία με την οποία ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο. Η ελευθερία αυτή του δίνει τη δυνατότητα να αρνηθεί ακόμη και την αγάπη του Θεού.

Συνεχίζοντας ο ομιλητής τόνισε ότι η ύπαρξη της αμαρτίας συνυφαίνεται με τον άνθρωπο που εγκαταλείπει τον Θεό. Το κακό και η αμαρτία θα υπάρχουν μέσα στον κόσμο μέχρι της συντελείας του κόσμου ως μία δυνατότητα. Η αμαρτία δεν έχει υπόσταση. Ο διάβολος αμφισβητεί και διαβάλλει την αγαθότητα του Θεού. Ο θάνατος και η αμαρτία είναι αποξένωση από τον Θεό. Η Ανάσταση του Χριστού και η μετοχή μας σε αυτή μας κάνει ελεύθερους από την αμαρτία.

Ο π. Ευάγγελος συμβουλεύοντας τους Κατηχητές πρότεινε να είναι φειδωλοί σε εξηγήσεις και ερμηνείες του ανθρώπινου πόνου στα παιδιά των κατηχητικών συντροφιών, όταν τους ρωτάνε. Μην φοβόνται να ομολογήσουν την άγνοιά τους. Μερικές φορές η πιο γνήσια απάντηση είναι να δείξει τα όρια της ανθρώπινης φύσης. Στο ερώτημα «γιατί υπάρχει το κακό;», δεν υπάρχει εύκολη απάντηση.

Ανάμεσα σε αυτά που σημείωσε ο εισηγητής ήταν ότι είναι σημαντικό το παιδί να μπορεί να εμπιστευτεί έναν ενήλικα που δεν είναι αφοριστικός. Να στραφεί η προσοχή τους σε άλλες επιλογές, ώστε να μην «ενθουσιάζονται» επί παραδείγματι με ταινίες τρόμου, μυθιστορήματα μυστηριώδους περιεχομένου, επικίνδυνες παρέες κ.ά. Γιατί επικρατεί μία σύγχρονη τάση που υποστηρίζει ὀτι το καλό είναι βαρετό, το κακό συναρπαστικό.

Ανακεφαλαιώνοντας ο π. Ευάγγελος τόνισε ότι αν υπάρχει ανακολουθία λόγων και πράξεων από γονείς και εκπαιδευτικούς, τα παιδιά τραυματίζονται. Ας τους δείξουμε αυτούς που μας μαρτύρησαν το Ευαγγέλιο. Η παρουσία των Αγίων Γερόντων και των Αγίων Μαρτύρων της Εκκλησίας μας είναι η απάντηση ότι το Ευαγγέλιο εφαρμόζεται.

Ακολούθησε ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντες Κατηχητές. Την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ η εισήγηση του Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Χριστόδουλου Μπίθα, (Προϊστάμενου και Ιερέα Νεότητος του Ι. Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου, συγγραφέα) με θέμα: «Ποια η θέση και η ευθύνη του Χριστιανού στον σύγχρονο κόσμο;».