Ημερίδα αφιερωμένη στην πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, το Σάββατο 16 Απριλίου, η ημερίδα που οργάνωσε το  Ίδρυμα  Νεότητας και Οικογένειας της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα:  «Η Αγάπη έξω βάλλει τον φόβο… Θεμελιώνοντας σχέσεις αγάπης στην οικογένεια». 

Στην Α’ Συνεδρία με θέμα: «Αναζητώντας τις βαθύτερες αιτίες της βίας ανάμεσα στον άνδρα και στην γυναίκα στην ελληνική οικογένεια» την οποία συντόνισε ο π.Χρύσανθος Παπαποστόλου (Διευθυντής Διεύθυνσης Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της  Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών),  ο Δρ Δημ. Κυριαζής (Ψυχίατρος-Παιδοψυχίατρος – Ψυχαναλυτής)  και η κ.Ειρήνη Μάρη (Ψυχολόγος –Εμπειρογνώμων σε θέματα φύλου)  εξέτασαν τους κοινωνικούς, τους πολιτιστικούς, τους οικονομικούς, τους πολιτικούς αλλά και τους ψυχικούς παράγοντες που γεννούν το φαινόμενο.

Στην Β΄ Συνεδρία με θέμα: «Άνδρες και γυναίκες στην σύγχρονη οικογένεια: Αναζητώντας νέα ταυτότητα μακριά από τα στερεότυπα» την οποία συντόνισε  η κ. Μαρία Ξηρουχάκη (Ψυχολόγος-Επιστ.Συνεργάτης του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας  Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών), η κ. Ελένη Κασσελούρη  ( Σ.Ε.Π,  Ε.Α.Π. στο Μ.Π.  «Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία»  – Υπεύθυνη Σπουδών και Έρευνας ΠΙΝΕΠ Θεσσαλονίκης),  η κ. Στεφανία Σουλή (Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, πρώην Σύμβουλος ΓΓΙΦ) και η κ Bάσω Κόλλια ( Πολιτική Επιστήμονας- πρ.Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, ECWT-High Level Advisory Committee Member) ανέλυσαν και συζήτησαν την ανάγκη ανάδυσης  νέων αντιλήψεων για τους ρόλους των δυο φύλων στον κοινωνικό χώρο και στον οικογενειακό βίο.  Ανάγκη επιτακτική αφού οι προκλήσεις που εισάγουν οι συνεχείς αλλαγές στις δυτικές κοινωνίες στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου μπορούν να αντιμετωπισθούν με  τον διάλογο, το σεβασμό και την αλληλεγγύη.

Στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε τις δύο συνεδρίες υπό τον συντονισμό του π.Συμεών Βενετσιάνου (Γεν.Διευθυντής Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της  Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών) συζητήθηκε το θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας τις ενδοοικογενειακές σχέσεις.   Προτάσεις   διαμόρφωσης πολιτικών στήριξης». Κατά τη διάρκειά της οι: Δρ. Μαρία Γκασούκα (Αν.Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου- Αντιπρόεδρος ΕΚΔΔΑ- Διευθύντρια ΙΝΕΠ), Θοδωρής Ζέης (Νομικός- Εμπειρογνώμων σε θέματα ισότητας των φύλων), Μαίρη Πίνη ( Δημοσιογράφος- Διευθύντρια του Κέντρου Συμπαράστασης Οικογένειας της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών)  και π.Αντώνιος Καλλιγέρης ( Διευθυντής Δ/νσης Ποιμαν.Γάμου και Οικογένειας του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας)  συζήτησαν και ανέλυσαν προτάσεις που ανοίγουν ορίζοντες για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στρατηγικές πρόληψης και συνεργασίας στο σχεδιασμό πρωτοβουλιών και δομών που θα υποστηρίξουν την προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί η παρουσία και η ουσιαστική συμμετοχή στις εργασίες της ημερίδας της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων κ.Φ.Κούβελα και οι μεστοί περιεχομένου χαιρετισμοί του Σεβ.Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γάμου, Οικογένειας  και προστασίας του παιδιού και του εκπροσώπου του Μακ.Αρχιεπισκόπου Αθηνών Αιδες.Πρωτοπρ. Αδαμαντίου Αυγουστίδη Γεν.Αρχιερ.Επιτρόπου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

 

[fancygallery id=”45″ album=”300″]