Επίσκεψη αγάπης στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα

ΚΕΘΕΑ_ΣΤΡΟΦΗΟ Λόγος του Θεού σαρκούται «δι’ ἡμᾶς καί διά τήν ἡμετέραν σωτηρίαν». Τα Χριστούγεννα που ετοιμαζόμεθα να εορτάσουμε είναι ημέρα χαρμόσυνη για όλους τους χριστιανούς. Ο άπειρος Θεός γίνεται άνθρωπος για να λυτρώσει τον άνθρωπο από την αμαρτία και να τον φέρει στον τόπο Θεού, στο χώρο του παραδείσου. Εορτάζουμε την άπειρη αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο. Ο φιλάνθρωπος Θεός με την ενανθρώπησή Του μας δείχνει το μεγαλείο της θεϊκής αγάπης προς τον άνθρωπο. Μας φανερώνει ταυτόχρονα η Σαρκωμένη Αγάπη και τον μοναδικό δρόμο της δική μας αγάπης, του ελάχιστου αντιδώρου αγάπης, να ακολουθήσουμε στην πράξη τη φιλάνθρωπη στάση Του.

Δίνοντας συγκεκριμένες διαστάσεις στις σκέψεις αυτές και εν όψει των μεγάλων εορτών που θα συγκλονίσουν και πάλι την ύπαρξή μας κατά τη διάρκεια του αγίου Δωδεκαημέρου, το Γραφείο Νεότητος προγραμματίζει την παρακάτω πρωτοβουλία αγάπης:

Τον Φεβρουάριο του 1998 μεταφέρθηκε από τον Κορυδαλλό το Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων στον Αυλώνα και μετονομάσθηκε σε Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ). Σε αυτό σήμερα κρατούνται πάνω από 400 έφηβοι ηλικίας  15-21 ετών, με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα καθώς και έλλειψη οικογενειακού στηρίγματος.

Στο κατάστημα λειτουργεί σχολείο (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο) που υπάγεται στο εθνικό σύστημα παιδείας στο οποίο υλοποιούνται πολλά προγράμματα όπως αγωγής, υγείας, περιβάλλοντος και πολλά πολιτιστικά.

Η υποστήριξη των ανηλίκων και νεαρών κρατουμένων παρέχεται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΚΚΝΑ (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι) σε καθημερινή βάση, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Επίσης υπάρχει και συμβουλευτική υποστήριξη που παρέχεται από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, ΚΕΘΕΑ-Στροφή, σε παιδιά που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό την προετοιμασία τους για ένταξη σε Θεραπευτικό πρόγραμμα εκτός φυλακής.

Πραγματοποιούνται διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, π.χ. εξειδικευμένων κύκλων σπουδών στο αλουμίνιο, επίσης μαθήματα θεάτρου και μουσικής. Τόσο η θεατρική όσο και η μουσική ομάδα έχουν δώσει σειρά παραστάσεων. Τέλος, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις χορού, φωτογραφίας, ζωγραφικής τοίχου, ψυχαγωγικές και θεατρικές, σκακιστικά τουρνουά.

Οι ανάγκες του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ) είναι πολλές. Στην ιστοσελίδα του Καταστήματος Κράτησης (http://www.ekkna.net) διαπιστώνουμε ότι αυτές μεταξύ άλλων είναι :

ΕΙΔΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΑΝΑΓΚΗΣ
Σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια, τσατσάρες, απορρυπαντικό για ρούχα (σκόνη και μαλακτικό υγρό), χαρτί υγείας, υγρό σαπούνι, χλωρίνη, υγρό καθαριστικό για το πάτωμα, σκούπες, σφουγγαρίστρες και κουβάδες.

Τηλεκάρτες (αξίας 4 ευρώ και 10 ευρώ)

ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗ
Φόρμες γυμναστικής, Φούτερ Τζιν, T-SHIRT, εσώρουχα, πετσέτες, σεντόνια, μαξιλαροθήκες κουβέρτες αθλητικά παπούτσια, σαγιονάρες.

ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Τετράδια, στυλό, μολύβια, χαρτί φωτοτυπικό, επιτραπέζια παιχνίδια, σκακιέρες και σκακιστικά βιβλία.

ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
Μικρά αερόθερμα, ανεμιστήρες, πλαστικό χρώμα για εσωτερικούς χώρους,  χρώμα για εξωτερικούς χώρους, πλαστικές καρέκλες και τραπεζάκια, τηλεοράσεις  μέχρι 14”  και τηλεοράσεις PLASMA μέχρι 19”

Σημειώνουμε ιδιαιτέρως την ανάγκη για μικρά αερόθερμα, όπως μας ενημέρωσε σχετικά και η Διεύθυνση του Καταστήματος Κράτησης Νέων.

 

ekkna34Με τη συνεργασία και τον ολόθερμη συμπαράσταση του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, προετοιμάζουμε μία επίσκεψη αγάπης στο Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα τις παραμονές των Χριστουγέννων την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου, στις 11.30 π.μ.. Επικεφαλής θα είναι ο ίδιος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός μας κ. Ιερώνυμος και μαζί του νέοι των ενοριών μας (αγόρια Λυκείου και φοιτητές). Θα παραδώσουμε στους υπευθύνους τα είδη που θα συλλέξουμε για τις ανάγκες των εφήβων κρατουμένων.

Συγκεντρώνουμε στις ενορίες μας  -μέχρι 15/12-  είδη πρώτης ανάγκης για τους ανήλικους κρατούμενους:

  • ΕΙΔΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΑΝΑΓΚΗΣ
  • ΤΗΛΕΚΑΡΤΕΣ
  • ΡΟΥΧΙΣΜΟ (ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΟΥΧΙΣΜΟ) –  ΥΠΟΔΗΣΗ
  • ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Όπως τονίζει ο ιερός Χρυσόστομος: «Η αγάπη του Θεού τον ουρανό συνένωσε με τη γη: η αγάπη του Θεού τον άνθρωπο κάθισε στο βασιλικό θρόνο». Ας προσπαθήσουμε η  θεία ενανθρώπηση του Υιού του Θεού στον κόσμο να μην παραμένει ένα εξωτερικό μυστήριο, αλλά να αγγίζει πάντοτε τον κάθε πιστό, γινόμενο  μυστήριο της καρδιάς του, που το βιώνει εσωτερικά και αναγεννητικά.

Ο άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος προτρέπει: «Τι μεγαλύτερη απόδειξη μπορείς να ζητήσεις για να δεις πόσο σε αγαπά ο Θεός; Τι περισσότερο μπορεί να θες για να καταλάβεις το έλεός Του; Τι μπορεί πλέον να αγγίξει την καρδιά σου; Μπορείς να κάνεις και συ πράξη στο ελάχιστο την υπέρτατη αυτή αγάπη Του; Τότε θα δοξασθείς και συ μαζί Του και θα γευθείς των αιωνίων αγαθών, που ετοίμασε για όσους τον αγαπήσουν».

Ο Κύριος μυστηριακά σαρκώνεται μέσα μας δια της πίστεως και των αρετών της ζωής μας. Ας προσπαθήσουμε  λοιπόν όλοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας σε αυτό το προσκλητήριο αγάπης των Χριστουγέννων.

ekkna