Εορταστική εκδήλωση για τη 10ετία του Μακαριωτάτου, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής μας

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εορταστική εκδήλωση για την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Παρέστησαν, επίσης, σύσσωμη η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Πολιτική και Πολιτειακή ηγεσία, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, πρυτάνεις, ακαδημαϊκοί, Διευθυντές υπηρεσιών της Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής, κλήρος και λαός.
Ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής εψηφισμένος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών κατά την έναρξη της εκδήλωσης  επισήμανε πως «ο Αρχιεπίσκοπος στα δύσκολα πραγματικά χρόνια της Αρχιεπισκοπείας Του, τα οποία ασφαλώς θα αποτιμήσει ο ιστορικός του μέλλοντος, δεν έπραξε και δεν πράττει τίποτα άλλο από το καθήκον ενός αληθινού Πνευματικού Πατέρα: να διακονεί τον Θεό και τον άνθρωπο με αγάπη, και μάλιστα τον κάθε άνθρωπο χωρίς διάκριση» και ολοκληρώνοντας την ομιλία του υπογράμμισε: «Όλο το έργο Σας, Μακαριώτατε, συνοψίζεται σε μία λέξη: ΑΓΑΠΗ».
Αμέσως μετά ο π. Ειρηναίος Νάκος, Γενικός ΔΙευθυντής του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής παρουσίασε την βυζαντινή Χορωδία μαθητών και αποφοίτων της Σχολής και ακολούθησε πρόγραμμα βυζαντινού μέλους υπό την Διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Αγγελίδη. Στη συνέχεια, ο Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής, παρουσίασε την Παιδική – Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα και ακολούθησε πρόγραμμα συμφωνικής μουσικής υπό την Διεύθυνση της κ. Νίνας Πατρικίδου.
Κατόπιν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο τόνισε: «θέλω να σας διαβεβαιώσω, εκφράζοντας όπως πιστεύω το κοινό αίσθημα, ότι έχετε ήδη αποδειχθεί Άξιος Ιεράρχης και Άξιος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και τούτο πρωτίστως διότι, μέσα σε ταραγμένους και χαλεπούς καιρούς, οδηγείτε το Σεπτό Σκάφος της Εκκλησίας της Ελλάδος ως οιακοστρόφος Σύνεσης και Σοφίας, ιδίως δε ως εκφραστής, τόσο για τον Κλήρο όσο και για τον Ορθόδοξο Λαό μας, του κορυφαίου Μακαρισμού (Ματθ. 5,9): «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται».
Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους τόνισε ότι «δέκα χρόνια Πρωθιεραρχίας και άλλα σαράντα χρόνια εκκλησιαστικής Διακονίας είναι ένα μεγάλο δώρο του Θεού» επισημαίνοντας ότι «από τα νεανικά μου χρόνια σταματούσα στο υπαρξιακό ερώτημα του ανθρώπου προς τον Ιησού Χριστό «Ποιο είναι το νόημα της ζωής;» και με πλημμύριζε η απάντησή Του. «Αγάπα τον Θεό με όλη την δύναμη της ψυχής σου και τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου». Τα πενήντα χρόνια που πέρασαν δεν βρήκα κάτι πιο συγκλονιστικό και πιο καταλυτικό. Μέσα στους δύο στόχους αυτούς κρύβεται το νόημα της ζωής. Καρπός αυτής της αγάπης είναι και η αποψινή εκδήλωση που οργάνωσαν τα παιδιά μας με τους δασκάλους τους, για να τιμήσουν κάποιον που επί πενήντα χρόνια της ζωής του, τα μοιράστηκε με την Αγάπη του Θεού και του πλησίον».
Έπειτα ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην πολύτιμη συνεισφορά των συνεργατών της Αρχιεπισκοπής και βράβευσε αντιπροσωπευτικά κάποιους από αυτούς που προσφέρουν τις δυνάμεις τους στο έργο της Εκκλησίας.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο Διευθυντής του Γραφείου Προσωπικού της Αρχιεπισκοπής Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Βλαβιανός, ενώ την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του προγράμματος είχε ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης