Εξομολόγηση: Το ιερό Μυστήριο της συμφιλίωσης και της καταλλαγής

2016-11-23-18-34-117η Συνάντηση Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών 2016-2017

 Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η έβδομη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης.

Ο Πρωτοπρ. π. Γεώργιος Χριστοδούλου, Υπεύθυνος Ιερέας Νεότητας του Ι. Ναού Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού ανέπτυξε με πολύ ενδιαφέρον το θέμα:  «Εξομολόγηση: Το ιερό Μυστήριο της συμφιλίωσης και της καταλλαγής».

Ο π. Γεώργιος ξεκίνησε δίνοντας το λόγο στους συμμετέχοντες ζητώντας τους να εκφράσουν τι σημαίνει για τους ίδιους το ιερό Μυστήριο της Εξομόλογησης και τόνισε ότι Κατηχητής που δεν εξομολογείται δεν μπορεί να είναι Κατηχητής.

Στη συνέχεια επεισήλθε σε πρακτικά ζητήματα επισημαίνοντας ότι την ημέρα που η προγραμματισμένη κατηχητική συνάντηση με τα παιδιά θα έχει ως θέμα το Μυστήριο της Εξομολόγησης θα πρέπει να φροντίσει ο Κατηχητής τα εξής:

  • ο ίδιος να έχει ύφος ιλαρό
  • ο τόνος της φωνής του να είναι χαμηλός
  • να υπάρχει εικόνα του Ιησού Χριστού μες στην αίθουσα
  • Καινή Διαθήκη και
  • ο διάκοσμος της αίθουσας να αποπνέει μία κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Μετά από τα εισαγωγικά αυτά σημεία ο π. Γεώργιος παρουσίασε κάποιες διδακτικές μεθόδους βάσει των οποίων θα ήταν ουσιαστικό να μιλήσουμε στα παιδιά της Κατώτερης και Μέσης Βαθμίδας καθώς και τους Εφήβους. 2016-11-23-18-33-46Στην ομάδα των Εφήβων ο Κατηχητής θα μπορούσε να ρωτήσει τους νέους τι είναι για αυτούς ο Θεός, για ποιο λόγο απομακρυνόμαστε από Αυτόν και ποιες οι συνέπειες της απομάκρυνσης. Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους με τον π. Γεώργιο και τον π. Συμεών Βενετσιάνο, οι οποίοι επισήμαναν ότι ενώ η αμαρτία μας απομακρύνει από τον Θεό, η Εξομολόγηση αποτελεί το δρόμο της συμφιλίωσης και της καταλλαγής με τον Θεό και τον συνάνθρωπό μας.

Στη συνέχεια δόθηκε έμφαση στο ρόλο του Πνευματικού Πατέρα με ιδανική συνθήκη να είναι ο ίδιος ο Ιερέας Νεότητος της ενορίας. Πάντα όμως γνώμονας της σχέσεως του παιδιού με τον Κατηχητή και τον Ιερέα θα είναι το πνεύμα ελευθερίας με διακριτικό ύφος και απόλυτο σεβασμό των προσωπικών δεδομένων του παιδιού.

Αφήγηση αφόρμησης θα μπορούσε να είναι η Παραβολή του Άσωτου Υιού με όλες τις προεκτάσεις που μπορεί αυτή να έχει σχετικά με το ιερό Μυστήριο της Εξομολόγησης και βασικό σημείο αναφοράς το Θεό της Αγάπης που όλους μας δέχεται όσες αμαρτίες και αν έχουμε πράξει. Προϋπόθεση όμως γι΄ αυτό το άνοιγμα της Πατρικής αγκαλιάς είναι η δική μας επιστροφή και η ειλικρινής διάθεση μετανοίας που θα μας διακρίνει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βοηθήσουμε το παιδί να συνειδητοποιήσει τι είναι αμαρτία και να αγωνιστεί να απαλλαγεί από αυτή.

Επίσης είναι σημαντικό το κάθε παιδί να προσέλθει στο Μυστήριο χωρίς πίεση, σεβόμενοι απόλυτα την ελευθερία της επιλογής του.

Την προσεχή Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ η εισήγηση: «Το Ιερό Μυστήριο της Ιερωσύνης» με εισηγητή τον π. Συμεών Βενετσιάνο, Διευθυντή του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α.