Διαφυλική αγωγή: προετοιμασία των νέων για το Ιερό Μυστήριο του Γάμου

2016-11-09-18-33-555η Συνάντηση Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών 2016-2017

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πέμπτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης.

Ο Πρωτοπρ. π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Εκπαιδευτικός- Διευθυντής Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ομίλησε με θέμα: «Διαφυλική αγωγή: προετοιμασία των νέων για το Ιερό Μυστήριο του Γάμου».

Ξεκινώντας με μία διασάφηση των εννοιών «αγάπη» και «έρωτας» ο π. Αντώνιος επεκτάθηκε στη χρήση του όρου «διαφυλική αγωγή». Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι στον προβληματισμό της διαφυλικής αγωγής η Θεολογία της Εκκλησίας μας συνεισφέρει τα μέγιστα καταθέτοντας τη χριστιανική θεώρηση της αγάπης, του έρωτα και της σεξουαλικότητας μαθαίνοντας τους ανθρώπους πως η σεξουαλικότητα διακονεί τον έρωτα και πως ο έρωτας ανθίζει στην αγάπη.

Εξάλλου ο Χριστιανός είναι το φως του κόσμου και η Εκκλησία είναι μια αγκαλιά που όποιος μπει σε αυτή την αγκαλιά βρίσκει νόημα ζωής. Ζούμε ἐν τῷ κόσμῳ, αλλά δεν υιοθετούμε τις «λογικές» του κόσμου.

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στο Ι. Μυστήριο του Γάμου τόνισε ότι αποτελεί ομόνοια ψυχών και σωμάτων. Με σκοπό να ομονοήσουν ο άντρας και η γυναίκα έδωσε ο Θεός τον έρωτα, σαν δώρο για να αντιμετωπίσει τη διάσταση που επήλθε με το Προπατορικό αμάρτημα. Ο έρωτας δεν είναι συναίσθημα, είναι τρόπος και στάση ζωής. Αν αγαπάμε έναν άνθρωπο μπορούμε να αγαπάμε όλο τον κόσμο.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θίχτηκε είναι η έννοια της τεκνογονίας, ως μη άμεσου σκοπού του γάμου. Όπως συμβουλεύει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος «ο Γάμος δεν υπάρχει για να κάνετε παιδιά, αλλά για να αγαπιέστε».

2016-11-09-18-33-42Συν τοις άλλους ο π. Αντώνιος επισήμανε πόσο σημαντικό είναι να καταρρίψουμε τα στερεότυπα κατά την αναζήτηση του κατάλληλου συζύγου. Η βασική πρόληψη για μία μη επιτυχή επιλογή είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Οι σωστοί σύζυγοι είναι ανοιχτόκαρδοι. Διευκρίνισε ότι δεν ζητάμε ιδιότητες, αλλά ζητάμε πρόσωπο· Πρόσωπο με στάσης ζωής με το οποίο θα οδηγηθούμε στο γάμο. Ο «άλλος» δεν είναι απλά ο αγαπημένος μου, αλλά Εικόνα Θεού. Πρέπει να ανακαλύψουμε το νόημα του χριστιανικού γάμου ως «Ἐκκλησίας μικρᾶς».

Όσον αφορά στην κατήχηση των νέων μας πάνω στο θέμα του γάμου είναι σημαντικό η στοχοθεσία μας να είναι μια μορφή δια βίου αγωγής των ανθρωπίνων σχέσεων. Μια προετοιμασία του νέου ανθρώπου για να ζήσει τη ζωή που του δωρήθηκε από τον Θεό με χαρά και πληρότητα. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ότι στο Κατηχητικό βρίσκονται σε παρέα, που θα βρουν την αγάπη και την κατανόηση για όλα τα θέματα που τα απασχολούν.

Ως Κατηχητές καλούμαστε να παρουσιάσουμε τη διαφυλική αγωγή σαν μορφή χριστιανικής αγωγής, να τονίσουμε τη σημασία της πορείας από τον έρωτα στον γάμο και ότι ο έρωτας σώζεται μέσα στον γάμο. Να καταδείξουμε ότι το σώμα μας είναι «Ναός τοῦ ἐν ἡμῖν Ἁγίου Πνεύματος» (Α΄ Κορ. Στ΄ 19). Να τονίσουμε ότι ο γάμος είναι κλήση και όχι απλά κοινωνική ή βιολογική ανάγκη και πάνω απ’ όλα να τα βοηθήσουμε να αντιληφθούν ότι  ορίζοντας των Χριστιανών συζύγων είναι η Βασιλεία των Ουρανών.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους με τον π. Αντώνιο.

Την προσεχή Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ η εισήγηση: «Θεία Ευχαριστία: κάθε γιορτή μία μνήμη» από την κ. Μαστρομιχαλάκη Αγγελική, Δρ. Φιλοσοφίας, Εκπαιδευτικό – Συγγραφέα.