Διήμερο Συνέδριο Στελεχών νεότητας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Με τη συμμετοχή 120 και πλέον Κατηχητών και Κατηχητριών από διάφορες ενορίες πραγματοποιήθηκε το διήμερο Συνέδριο Στελεχών νεότητας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2013. Διοργανώθηκε από το Γραφείο Νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής στους νέους ιδιόκτητους κατασκηνωτικούς χώρους της Ι. Αρχιεπισκοπής.

[fancygallery id=”34″ album=”79″]

Προς τους Κατηχητές απηύθυνε πατρικές συμβουλές ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Καλούμαστε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας να γνωρίσει το Θεό σε ένα κλίμα αγάπης και ελευθερίας και όχι κακομοιριάς … Η διακονία του Χριστού μας δεν έχει στόχο να κάνει οπαδούς. Δεν έχει κτητικές βάσεις. Δεν κάνουμε αυτήν την προσπάθεια για να κάνουμε μία παράταξη, η αγάπη είναι το πρώτο και το τελευταίο στην διακονία μας. Σκοπός μας είναι να ζήσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα τον Κύριο κι όταν συμβεί αυτό μαθαίνουμε ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε με αγάπη στον συνάνθρωπό μας. Η αγάπη, εξάλλου, είναι το πρώτο και το τελευταίο μέσα στη διακονία μας… Είναι ανάγκη σήμερα να στηρίζουμε τους νέους, να κάνουμε πράξη το μήνυμα του Χριστού και να μην είμαστε άνθρωποι της κατανάλωσης, άπληστοι και ατομιστές. Πρέπει να καταλαβαίνουμε την ψυχολογία των παιδιών… Με αγωνιστικότητα και πνεύμα Χριστού μπορούμε να ξεπεράσουμε και να νικήσουμε τις όποιες δυσκολίες… Αυτός ο χώρος των κατασκηνώσεων θέλει να καλλιεργήσει ψυχές κάτω από τον ίσκιο της Αρχιεπισκοπής».

Κατόπιν, και μετά τον χαιρετισμό του Διευθυντή του Γραφείου Νεότητας Αρχιμανδρ. π. Συμεών Βενετσιάνου, ακολούθησαν η εισήγηση του Αρχιμανδρ. π. Μεθόδιου Κρητικού με θέμα “Ποιον κατηχητή έχουν ανάγκη τα παιδιά σήμερα; και του Πρωτοπρ. π. Αντώνιου Καλλιγέρη με θέμα “Η ενορία ως παιδαγωγούσα κοινότητα”.

DSC03069Στη διάρκεια του Συνεδρίου και μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης τιμήθηκε ο επί 13 και πλέον χρόνια Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πρωτοπρ. π. Αντώνιος Καλλιγέρης. Από τους συνεργάτες του  Γραφείου Νεότητος προσφέρθηκε στον π. Αντώνιο ένα επιγονάτιο, ως ελάχιστο δείγμα ευχαριστίας για τη διακονία του στον τομέα της νεότητας με αίσθημα ευθύνης και αποτελεσματικότητα.

Το απόγευμα του Σαββάτου οι κατηχητές χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας, όπου επεξεργάσθηκαν υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση συντονιστή, σχέδια κατηχητικού μαθήματος όλων των βαθμίδων κατήχησης βάσει της θεματολογίας της κάθε ομάδας. Συγκεκριμένα λειτούργησαν οι παρακάτω Ομάδες εργασίας:

1η Ομάδα: Ο Τριαδικός Θεός, ο αληθινός Θεός (Συντονιστής: Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Σπυρίδων Τσιμούρης, εφημέριος Ι.Μ. Πειραιώς, Θεολόγος-Εκπαιδευτικός)

2η Ομάδα: Ο Θεός ως Δημιουργός του ανθρώπου και του κόσμου (Συντονιστής: Αιδεσιμολ. Πρεσβ. Αλέξανδρος Παπαποστόλου, εφημέριος Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Ηλιουπόλεως)

3η Ομάδα: Ο Χριστός στην Παλαιά Διαθήκη (Συντονιστής: Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. Ματθαίος Χάλαρης, εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου ομωνύμου δήμου)

4η Ομάδα: Χριστούγεννα, ο Θεός στη γη (Συντονίστρια: πρεσβ. Κυριακή Τριανταφυλλίδου-Μπαθρέλλου, Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας)

5η Ομάδα: Μεγάλη Τεσσαρακοστή: καιρός κατάλληλος; (Συντονιστής: Αιδεσιμολ. Πρεσβ. Γεώργιος Χριστοδούλου, Υπεύθυνος Ιερέας Νεότητος Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού)

6η Ομάδα: Η Σταύρωση και η Ανάσταση του Κυρίου (Συντονιστής: Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, Διευθυντής Γραφείου Νεότητος Ι.Μ. Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως)

7η Ομάδα: Οι εικόνες και τα ιερά σύμβολα στη ζωή του χριστιανού (Συντονιστής: Ιερολ. Ιεροδιακ. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, Διευθυντής Κέντρου Νεότητος Ι.Μ. Λευκάδος και Ιθάκης)

8η Ομάδα: Η Εκκλησία εν τοις Μυστηρίοις σημαίνεται (Συντονίστρια: κ. Λεμονιά Μαντούβαλου, Εκπαιδευτικός με απόσπαση στο Γραφείο Νεότητος Ι.Α.Α.)

Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στο Ναό των κατασκηνώσεων. Ακολούθησε παρουσίαση και συζήτηση επί των εισηγήσεων και των αποτελεσμάτων των Ομάδων εργασίας, καθώς και προτάσεις και ιδέες για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στη σύγχρονη κατήχηση. Σκοπός του Συνεδρίου άλλωστε ήταν η γνωριμία, η επικοινωνία, ο προβληματισμός και η ανταλλαγή απόψεων των στελεχών που διακονούν στις ενορίες της Αρχιεπισκοπής, αλλά και η περαιτέρω εκπαίδευση και επιμόρφωση αυτών, στη συζήτηση και ανάλυση θεμάτων που σχετίζονται άμεσα με την κατήχηση στη σύγχρονη εποχή.

Τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο συνόδευε στις κατασκηνώσεις ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης. Παρέστη ακόμη ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρ. π. Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής επί της νεότητος.

 

Φωτογραφίες από τις Ομάδες εργασίας