Δημιουργικό εργαστήρι «Βήμα βήμα ως τη Λαμπρή με την Κυρα Σαρακοστή»

Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Νεανικές Κατηχητικές Συντροφιές

[fancygallery id=”1″ album=”1″]

 

Είναι μεγάλο το ταξίδι της Σαρακοστής και στον δρόμο μπορεί να ξεχαστείς, να μπερδευτείς, να χάσεις την πορεία σου.

Γι’ αυτό λοιπόν από την αρχή της Καθαράς Δευτέρας θέσαμε με τα παιδιά όλων των νεανικών συντροφιών της ενορίας μας μικρούς σταθμούς και βοηθητικά σημάδια για να μας υπενθυμίζουν την πορεία μας, να μην ξεχνιόμαστε.

Τα σημάδια μας αυτά είναι η συμμετοχή μας στις ιδιαίτερες ακολουθίες αυτής της περιόδου, η ανάλογη θεματολογία των συνάξεών μας, η τακτικότερη προσέλευσή μας στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και η νοηματοδότηση της νηστείας σε σχέση με την μετάληψη του Σώματος και Αίματος του Χριστού, όχι μόνο ως στέρηση αλλ΄ ως προσδοκία πλήρωσης!

Θέλαμε όμως και κάτι πιό «πρακτικό», κάτι πιο παιδικό, κάτι ζυμαρένια ημερολογιακό…

Για τον λόγο αυτό, το Σάββατο 30.3.13 συμμετείχαμε με όλα τα παιδιά των συντροφιών μας ηλικίας Δημοτικού αλλά και με πολλούς γονείς που ήθελαν να μας συντροφεύσουν στο δημιουργικό εργαστήρι «Βήμα βήμα ως τη Λαμπρή με την Κυρα Σαρακοστή», στα πλαίσια των τετραήμερων εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Γραφείο Νεότητας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Διεύθυνση του Πολιτιστικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής μας με την ευκαιρία εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου (2/4).

Στον 1ο  όροφο του υπέροχου νεοκλασικού κτηρίου που πρόσφατα ανακαινίσθηκε τα παιδιά μαζί με τους κατηχητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βιωματική αφήγηση για την παράδοση ζύμωσης της Κυρα Σαρακοστής από τις συγγραφείς του νέου ομώνυμου βιβλίου-κατασκευής των εκδόσεων «Εν πλω», Ακριβής Λαζαρινού και Ελισάβετ Σπύρου και κατόπιν να προχωρήσουν σε ατομικό εργαστήρι ζωγραφικής-χαρτοκοπτικής της Κυρα Σαρακοστής και κατόπιν στο «ζωντάνεμά» της μέσα από την διαδικασία ζύμωσης (ομαδική εργασία) της Κυρα Σαρακοστής, κάτι που είχαν ετοιμάσει οι κατηχητές και κατηχήτριες του Ναού μας.

Οι Κυρα-Σαρακοστές ετοιμάστηκαν και οι κατηχητές μας ανέλαβαν να τις καλοψήσουν ώστε από το επόμενο σαββατοκύριακο να μας συντροφεύουν στις νεανικές μας συνάξεις, ώστε κόβοντας τα ποδαράκια της να κάνουμε την πορεία μας ολοένα και πιο αέρινη στο ταξίδι μας για την Ανάσταση…

Στην έξοδο μάς περίμεναν νηστίσιμες λιχουδιές και εκπλήξεις υγιεινής διατροφής που είχαν ετοιμάσει οι συνεργάτες του Γραφείου Νεότητας της Αρχιεπισκοπής μας για όλα τα παιδιά.

Τελικά, τίποτα δεν είναι βάρος, -αναλογιστήκαμε- ούτε κι αυτή η Σαρακοστή. Αρκεί να ξέρεις που πηγαίνεις, να πεθυμείς, να συντροφεύεις…