Βιβλιο-προτάσεις για το καλοκαίρι

C3CD0497ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ, ΣΤΗ ΒΙΑ!

Συγγραφέας: Βιρζινί Λου, Mετάφραση: Πόλυ Μοσχοπούλου, Eικονογράφηση: Σερζ Σεκαρέλι

Εκδόσεις: Άγκυρα 2003, ΣΕΛ.: 67

Ηλικία: Από 12 ετών Η ιστορία των Γκασπάρ, Ζαν-Πιέρ και Αμινάτα απεικονίζει τη σχέση των εφήβων με τη βία. Το βιβλίο αυτό θέλει να συμβάλει στην ειρηνική λύση των διαφορών μέσα και έξω από το σχολείο, με τη συζήτηση τόσο στην αίθουσα διδασκαλίας όσο και στο σπίτι. Συζητάμε μαζί κι ακούμε τον άλλον: είναι τα δυο προπύργια ενάντια σε μια βία που κατάντησε φαινόμενο καθημερινό και απειλεί να σαρώσει την ελευθερία της μάθησης.

ΜΟΥ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ

Συγγραφέας: Tàssies, Μετάφραση: Δημήτρης Ψαρράς, Εικονογράφηση: Tàssies

Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, 2011, ΣΕΛ.: 26

Ηλικία: Από 12 ετών Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας είναι υπαρκτό και αφορά μικρούς και μεγάλους, γιατί όπως εύστοχα είπε ο Καναδός επικοινωνιολόγος MarshallMcLuhan «Η βία, είτε φυσική είτε ψυχική, είναι μια αναζήτηση της ταυτότητας και του νοήματος. Όσο λιγότερη ταυτότητα, τόσο μεγαλύτερη βία». Η αναζήτηση του νοήματος είναι δουλειά μεγάλων και μικρών. Αποτελεί κοινό μας στόχο να εργαστούμε για παιδιά και εφήβους απαλλαγμένα απ’ τον φόβο και την παρενόχληση, ώστε να μεγαλώσουν ισότιμα.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το σχολείο δε θα είναι ο καθρέφτης του μοντέλου εξουσίας και βίας, έτσι όπως παρουσιάζεται καθημερινά

στους νέους από μια άρρωστη κοινωνία υπό τον έλεγχο ανεύθυνων ενηλίκων. Ωστόσο, πρέπει να πιστέψουμε στον κοινό μας στόχο που δεν είναι άλλος απ’ το να εργαστούμε για να χτίσουμε το σύνθετο οικοδόμημα της ειρήνης και της υγείας.

Η πίστη μας και οι κόποι μας θα βοηθήσουν τους νεότερους να σκεφτούν σύνθετα, αποφεύγοντας την πίεση της βίας, μεγαλώνοντας καλύτερα από μας. Tàssies

Ο ΛΟΦΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Συγγραφέας: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ, Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ 2005, ΣΕΛ.: 120

Ηλικία: Από 14 ετών Ένα αλληγορικό βιβλίο που αποτυπώνει με μοναδικά απίστευτο τρόπο, τον πόνο, την φτώχεια και τον εξευτελισμό, που υπόκεινται τα παιδιά που βιώνουν τον πόλεμο και τις σκληρές του συνέπειες. Μια ιστορία παιδιών μέσα στην δίνη του πολέμου που προσπαθούν να επιβιώσουν με οποιοδήποτε τρόπο. Όλες οι σελίδες του βιβλίου είναι γεμάτες αγωνία και προβληματισμό ενώ τις χαρακτηρίζει μια ζωντανή συγκίνηση. Ο Λόφος της Ειρήνης είναι ένα διαχρονικό και ανθρώπινο μυθιστόρημα για όλες τις ηλικίες και για όλες τις χώρες.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

Συγγραφέας: Έλεν Κέλερ, Εκδόσεις ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ 1999, Μετάφραση: Γιώργος Μπόρας

ΣΕΛ.: 208

Ηλικία: Από 12 ετών

Ο λόγος για την τυφλοκωφή Αμερικανίδα Έλεν Κέλερ, η ζωή της οποίας, τα επιτεύγματα και η προσφορά της, υπερέβησαν κατά πολύ το οτιδήποτε στις μέρες της θεωρείτο δυνατόν, για έναν άνθρωπο που συνδύαζε απώλεια όρασης και ακοής συνάμα. Επί της ουσίας, τα επιτεύγματα ζωής της Κέλερ αγγίζουν την έννοια του θαύματος. Το φωτεινό παράδειγμά της θα παραμείνει αιώνια πηγή αγωνιστικής έμπνευσης, ανάτασης και ελπίδας για κάθε άνθρωπο…

 

ΤΟ ΣΕΝΤΟΥΚΙ ΜΕ ΤΑ ΑΜΥΘΗΤΑ ΣΕΝΤΕΦΙΑ

Συγγραφέας: ΤΑΣΑΚΟΥ, ΤΖΕΜΗ, Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ 2004, ΣΕΛ.: 168

Ηλικία: Από 12 ετών

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ «Οι ήρωες, Μικρασιάτες, Σμυρνιοί, πρόσωπα που σε μια δεκαετία είδαν να αλλάζουν τα πάντα. Χάρη στη μικρή πρωταγωνίστρια παρατηρούμε να ξεπροβάλλει ο άνθρωπος, ο γαλουχημένος με αρχές, ο άνθρωπος με ιστορία και παράδοση, προπαντός με παιδεία… Πρόκειται, θα λέγαμε, για την επιμονή του ανθρώπου να μη συμβιβαστεί στα σκηνοθετημένα παιχνίδια και να μην υποκύψει στις δυσκολίες ακολουθώντας “εύκολες” λύσεις. Είναι κοντολογίς το σεντούκι του τίτλου, που περιέχει μέσα του όλα αυτά τα αναγεννητικά υλικά, ένα σεντούκι που, όπως διαπιστώνουμε από το αφήγημα αυτό, το κουβαλάμε τελικά βαθιά μέσα στην ψυχή μας και καμιά καταστροφή δεν μπορεί να το αφανίσει».

Θεοδόσης Πυλαρινός, Λέκτωρ στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (από την εισήγησή του στη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για τη βράβευση του έργου.

Η ΔΟΞΑΝΙΩ

Συγγραφέας: ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΔΟΥ-ΠΟΘΟΥ, ΜΑΡΙΑ, Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ 1986, ΣΕΛ.: 351

Ηλικία: Από 12 ετών Η ιστορία μιας τρυφερής κόρης από τη Λήμνο. Την παίρνουν σκλάβα, για να την πουλήσουν στον Χάνδακα, όμως αυτή κατορθώνει να γίνει κατάσκοπος του Νικηφόρου Φωκά. Συνεργάζεται μαζί του και ξεσηκώνει τους τρομαγμένους κρυπτοχριστιανούς. Θυσιάζεται για την απελευθέρωση της Κρήτης. Παράλληλα με το θρύλο της Δοξανιώς, το μυθιστόρημα ζωντανεύει όλη εκείνη τη σκοτεινή περίοδο της βυζαντινής ιστορίας – μέσα του δεκάτου αιώνα -, μια περίοδο γεμάτη αγριότητα αλλά και μεγαλείο και αυτοθυσία, που συναντά από άλλους δρόμους την εποχή μας.

 

Ζωή χωρίς όρια

Νικ Βούισιτς, μετάφραση: Βασίλης Αργυριάδης, Εν πλω, 2012

351 σελ.

Ο Νικ Βουίσιτς, που γεννήθηκε χωρίς άκρα, αφηγείται την προσωπική του ιστορία και τον αγώνα του να ζήσει μια αληθινά χαρούμενη ζωή.

Ο Νικ στις σελίδες του βιβλίου του περιγράφει την προσωπική φιλοσοφία του για τη ζωή. Αφηγείται τις παράλληλες ιστορίες ανθρώπων που γνώρισε ο ίδιος με αναπηρίες, αρρώστιες και δυσκολίες που τις πολέμησαν ή τις ξεπέρασαν. Ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου:

“Νιώθουμε συχνά πως η ζωή είναι άδικη. Οι δύσκολες στιγμές και οι σκληρές συνθήκες πυροδοτούν συχνά μέσα μας την αυτοαμφισβήτηση και την απελπισία. Δεν πρέπει όμως να μας πάρει από κάτω. Αυτό είναι ένα μάθημα που πάσχιζα πολλά χρόνια για να μάθω. Εν τέλει τα κατάφερα, και μέσα από τις εμπειρίες μου, μπορώ να σε βοηθήσω να καταλάβεις ότι οι περισσότερες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, μας παρέχουν ευκαιρίες να ανακαλύψουμε ποιο είναι το νόημα της ύπαρξης. Μπορεί να περάσεις δύσκολες στιγμές. Μπορεί να πέσεις και να νιώσεις ότι δεν έχεις τη δύναμη να σηκωθείς ξανά. Το ξέρω το συναίσθημα, φίλε. Όλοι το ξέρουμε. Η ζωή δεν είναι πάντοτε εύκολη, αλλά όταν υπερπηδούμε προκλήσεις, γινόμαστε δυνατότεροι και πιο ευγνώμονες για τις ευκαιρίες μας. Αυτό που πραγματικά μετράει, είναι οι ζωές που αγγίζεις στην πορεία και το πώς ολοκληρώνεις το ταξίδι σου”.

 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 7-12 ΕΤΩΝ

 

Στο χαμογελαστό βασίλειο

Μια ξεχωριστή φορά κι έναν παλιό καιρό…

Σοφία Παπαθανάση – Βγόντζα, εικονογράφηση: Σοφία Παπαθανάση – Βγόντζα, Εν πλω, 2011

46 σελ.

Η πιο χαρούμενη χώρα του κόσμου μια ξεχωριστή φορά κι έναν παλιό καιρό, συναντάει μαγικά τις υπόλοιπες πολιτείες. Το παράξενο ταξίδι τη φέρνει κοντά σε ανθρώπους χαμένους μέσα στα λάθη τους. Ποια είναι η λύση; Μόνο εκείνη ξέρει που κρύβεται το μυστικό…

 

Τραγούδι σε ξένη γη

Η θαυμαστή ιστορία των τριών παίδων

Κατερίνα Διαμαντοπούλου – Τσιμούρη, εικονογράφηση: π. Αναστάσιος Βασιλόπουλος, Εν πλω, 2011

45 σελ.

Άραγε, μπορεί κανείς μαζί με τη χαρά να τραγουδά και τον πόνο; Είναι δυνατόν η αγάπη και η πίστη να δροσίζουν τις καρδιές που καίγονται συχνά από τη θλίψη και το φόβο; Όλα είναι δυνατά, όταν ο άνθρωπος έχει το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό!

Αυτήν την αλήθεια μαρτυρεί η ζωή των Τριών Παίδων. Των τριών φίλων που μέσα στη βαβυλώνεια αιχμαλωσία κατάφεραν να μείνουν πραγματικά ελεύθεροι και να τραγουδούν την αγάπη του Θεού σαν γνήσιοι φίλοι Του…

Το τραγούδι αυτό άλλαξε και τη ζωή του μικρού Αλέξη που μέσα από το δικό του “καμίνι” ανακάλυψε την αληθινή χαρά, τη χαρά της Ανάστασης!

 

Ένα δύσκολο αντίο

Βούλα Νικολαΐδου, εικονογράφηση: Σοφία Παπαθανάση, μουσική σύνθεση: Χρήστος Γιαννούλης, αφήγηση: Κατερίνα Λέχου, Εν πλω, 2010, 48 σελ.

Η μικρή Κωνσταντίνα μαθαίνει πως η δασκάλα της φεύγει από το σχολείο της με μετάθεση για την Αθήνα. Νοιώθει μεγάλο θυμό γιατί παράλληλα κι ένα άλλο “δύσκολο αντίο” την περιμένει γυρίζοντας στο σπίτι… Αισθάνεται πως κανείς δεν την καταλαβαίνει και δεν μπορεί με κανέναν να μοιραστεί αυτά που νοιώθει. Τελικά αποφασίζει να μιλήσει στη δασκάλα της. Μετά από μια δύσκολη συζήτηση, μοιράζεται το πως νιώθει, καταλαβαίνει γιατί χωρίζουν οι άνθρωποι και καταφέρνει επιτέλους να πει “αντίο” σε όλα τα “αγαπημένα” που φεύγουν, περιμένοντας με χαρά και όχι πια με φόβο, ό,τι καινούριο έρχεται…

Μια ευαίσθητη ιστορία για τη διαχείριση της απώλειας, με πίστη και αγάπη για τη ζωή.

 

Το ανήσυχο σπουργίτι

Ντάνεϋ Μέριλ, Εκδότης: Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος

Έτος Έκδοσης: 2008

Κατηγορία: Εικονογραφημένα, Σελίδες:28

Περιγραφή: Η συγκινητική ιστορία για ένα μικρό σπουργίτι που ανησυχούσε πάρα πολύ για όλα. «…Αλλά μια μέρα ανακάλυψε κάτι που άλλαξε όλη του τη ζωή…»

 

Ένα όμορφο πάρε-δώσε

Sibley Brian, Εκδότης: Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κατηγορία: Εικονογραφημένα, Σελίδες:36

Περιγραφή: Διασκεδαστική εικονογραφημένη ιστορία με μηνύματα για την επικοινωνία και συνάντηση των ανθρώπων μεταξύ τους.

 

Ο κορυδαλλός που δεν κελαηδούσε

Nystrom C., Εκδότης: Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κατηγορία: Εικονογραφημένα, Σελίδες:28

Περιγραφή: Μια γλυκιά ιστορία για ένα τρυποκάρυδο που αναρωτιόταν για τη διαφορετικότητα, ώσπου ανακάλυψε ότι η ομορφιά του κόσμου έγκειται στην ποικιλομορφία του.

 

Καλεσμένοι στο δείπνο της αγάπης

Κανάβα Ζωής

Εκδότης: Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κατηγορία: Εικονογραφημένα, Σελίδες:42

Περιγραφή: Ένας απαραίτητος «οδηγός» εκκλησιασμού για τους μικρούς μας φίλους.