Βάπτιση από το KEΣΟ σε ωφελούμενη μονογονεϊκή οικογένεια

ΒΑΠΤΙΣΗ-ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΗ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΚΕΣΟ-2Το μυστήριο της Βαπτίσεως ανέλαβε να πραγματοποιήσει το ΚΕ.Σ.Ο. σε ωφελούμενη μονογονεϊκή οικογένεια

Προεξάρχοντος του Πρωτοσύγκελλου της ΙΑΑ π. Συμεών Βολιώτη.

 

Μύστες του μεγαλείου του μυστηρίου της βαπτίσεως, έγιναν την Κυριακή (26.06.2016) το μεσημέρι στον ιστορικό Ιερό Ναό Γεννήσεως του Χριστού (Χριστοκοπίδου στο Ψυρρή ) οι άνθρωποι συμπαραστάτες του έργου του ΚΕ.Σ.Ο.

Δυο κοριτσάκια δίδυμα προστατευόμενα του ΚΕ.Σ.Ο., παιδιά ανύπανδρης μητέρας, η οποία εδώ και ένα χρόνο έχει ενταχθεί στη μεγάλη αγκαλιά που προσφέρει το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας – Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στις  ευάλωτες οικογένειες που προστρέχουν στο ΚΕ.Σ.Ο..

Το μυστήριο της βαπτίσεως, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μυστήρια της Εκκλησίας μας, αφού μέσω αυτού, οι νεο-φωτιζόμενες, εισήχθηκαν στο σώμα της Εκκλησίας ως μέλη αυτής.

Το μυστήριο τέλεσαν με εκκλησιαστικό, επιβλητικό τελετουργικό που άγγιξε με τη Χάρη του Θεού, την τελειότητα ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτης και ο εφημέριος του Ιερού Ναού Γεννήσεως του Χριστού (Χριστοκοπίδη), π. Θεοδόσιος Οικονομίδης, ενώ έψαλε συμβάλλοντας στο κατανυκτικό πνεύμα που άρμοζε στην περίπτωση αυτή, ο πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Ν. Ψυχικού και φίλος του ΚΕ.Σ.Ο., Νικόλαος Νικολάου.

Στις χαριτωμένες νεοφώτιστες Χριστίνα και Κλάρα –Φωτεινή, με αναδόχους για τη μεν Χριστίνα η κα Βάσω Βλαχάκη τη δε Κλάρα – Φωτεινή η Διευθύντρια του ΚΕ.Σ.Ο. κα Μαίρη Πίνη και η Γραμματέας αυτού, Μαρία Καραποστόλη – Νικολάου, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και την ευχή για πνευματική προκοπή και υγεία σωματική.

Το μυστήριο έλαβε μια μοναδική μεγαλοπρέπεια και ενδιαφέρον από τις συνεχείς επεξηγήσεις του μυστηρίου – άγνωστες σε πολλούς – για τους συμβολισμούς και τη σημασία του μυστηρίου σε διάφορα σημεία της ακολουθίας, από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτη, οι οποίες ενέτειναν την προσοχή και το συνεχές ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, που με παραδειγματική ησυχία παρακολουθούσαν και συμμετείχαν με την προσευχή τους, στο μυστήριο.

Μετά την κατήχηση ο π. Συμεών ευλόγησε το νερό της κολυμβήθρας ενώ εξήγησε τον συμβολισμό της επάλειψης του σώματος με το λάδι κατά την ώρα της βαπτίσεως συνδέοντάς το με το λάδι που αλείφονταν οι αθλητές στο στάδιο, προκειμένου να πάρουν μέρος στους αγώνες. Έτσι και ο βαπτιζόμενος αποτελεί έναν αθλητή, ο οποίος ρίχνεται στο στάδιο του αγώνα της πνευματικής ζωής με σκοπό να βγει νικητής και να καθίσει δίπλα στο θρόνο του Θεού Πατέρα.

Η αναμμένη λαμπάδα συμβολίζει το φως που πηγάζει από την Ανάσταση του Χριστού, που φωτίζει και αγιάζει κάθε άνθρωπο ερχόμενο στο κόσμο τόνισε δε, ότι τα πρωτοχριστιανικά χρόνια οι βαπτίσεις γίνονταν πάντα μέσα στην ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου. Από αυτή τη μυσταγωγία των πρώτων χρόνων, σήμερα απέμεινε το έθιμο της λευκής αναστάσιμης λαμπάδας που οι ανάδοχοι – νονοί δίνουν κάθε Πάσχα στα βαφτιστήρια τους ως σύμβολο της δύναμης που λαμβάνει κάθε άνθρωπος από το ανέσπερο φως της Ανάστασεως του Κυρίου.

Ως προς τον σταυρό, ανέφερε –αν και όλοι οι άνθρωποι κουβαλάμε τον σταυρό μας- ο χρυσός σταυρός της βάφτισης είναι σύμβολο νίκης. Όπως επάνω στο Σταυρό ο Χριστός νίκησε την αμαρτία και το θάνατο, έτσι η ζωοποιός δύναμη του Σταυρού διαλύει τη δύναμη του διαβόλου, καταργώντας την εξουσία του θανάτου και καταπατώντας την αμαρτία.

Για την τριχοκουρία εξήγησε ότι είναι ένα αρχαίο έθιμο. Ήδη στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε η συνήθεια οι γονείς να προσφέρουν ως θυσία στους βωμούς των θεών τα πρώτα μαλλιά, που έκοβαν από τα παιδιά τους. Ο χριστιανισμός παρέλαβε αυτό το έθιμο και το διατήρησε ως δείγμα αφιέρωσης στο Θεό. Οι γονείς δεν πετούν απλά τα πρώτα μαλλιά των παιδιών τους που κόβονται, αλλά τα προσφέρουν στο Θεό. Με τον τρόπο αυτό, Τον ευχαριστούν για το δώρο της νέας ζωής που τους προσέφερε.

Ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελος της ΙΑΑ π Συμεών, υπογράμμισε ότι όλα τα ωραία τελειώνουν με χορό. Στο γάμο έχουμε τον χορό του Ησαΐα στη βάφτιση την τριπλή περιφορά γύρω από την κολυμβήθρα η οποία συνοδεύεται από τον αποστολικό ύμνο: Όσοι βαπτισθήκατε στο όνομα του Χριστού έχετε ενδυθεί τον ίδιο το Χριστό, δηλαδή ενωθήκατε μαζί Του. Ο συμβολικός αυτός "χορός" είναι εκδήλωση χαράς για το νέο μέλος της Εκκλησίας».

Το τελετουργικό για τις νεοφώτιστες προστατευόμενες του ΚΕ.Σ.Ο. Χριστίνα και Κλάρα-Φωτεινή ολοκληρώθηκε με την προσκύνηση των ιερών εικόνων και του Ευαγγελίου και την παράδοσή τους στη μητέρα τους.

Στο μυστήριο έκτος των συγγενών και φιλών παραβρεθήκαν τα μέλη του ΔΣ του ΚΕ.Σ.Ο. κυρίες Μαρία Τάταρη & Μάρθα Σαμαρά, το πρώην μέλος του ΔΣ Μαίρη Θεοδωροπούλου, τα στελέχη της κοινωνικής υπηρεσίας του ΚΕ.Σ.Ο. κυρίες Βάσω Ψαρέλη, Πόπη Ζούλια & Ρία Παπαγεωργίου και τον Λογιστή του ΚΕ.Σ.Ο. κ. Απόστολο Τσόγκα. Η Διεύθυνση του ΚΕ.Σ.Ο. και οι ανάδοχες των νεοφώτιστων κυρίες Μαίρη Πίνη, Μαρία Καραποστόλη – Νικολάου & Βάσω Βλαχάκη ευχαριστούν εγκαρδίως τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτη, ο οποίος είναι πάντοτε αρωγός και συνοδοιπόρος σε όλα τα ανακύπτοντα θέματα του ΚΕ.Σ.Ο. καθώς και τον εφημέριο του Ιερού Ναού Γέννησης του Χριστού (Χριστοκοπίδου), π. Θεοδόσιο Οικονομίδη ο οποίος προσεφέρθει ο ίδιος αλλά και μας διέθεσε το Ναό στον οποίο υπηρετεί, προκειμένου να τελεστεί το Ιερό αυτό Μυστήριο, για τη συμμετοχή τους στο «μεγαλοπρεπές» αλλά και μοναδικό μυστήριο , πρωτίστως στα παιδιά, σ΄ εμάς, τη μητέρα, αλλά και το εκκλησίασμα.