Αξιοποίηση των Πατερικών κειμένων στην Κατήχηση

Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η ένατη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών – τριών στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ι. Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης με θέμα: «Αξιοποίηση των Πατερικών κειμένων στην Κατήχηση».

Ο Πρωτοπρεσβ. Ματθαίος Χάλαρης, προϊστάμενος και υπεύθυνος Ιερέας Νεότητος στον Ι.Ναό Αγίου Δημητρίου ομωνύμου δήμου προσέγγισε την ΙΒ΄ Ομιλία του αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο κατά Ματθαίον (3, 13-17) αναφορικά με την Δεσποτική εορτή της Βάπτισης του Θεανθρώπου.

Πιο συγκεκριμένα, ο π. Ματθαίος αναφέρθηκε στο ότι για τους πιστούς της Εκκλησίας μας οι εορτές αποτελούν μία αφετηρία, ενώ για τους ανθρώπους που δεν έχουν άμεση σχέση οι εορτές είναι ένα διάλειμμα.

Στη συνέχεια της παρουσίασής του ο π. Ματθαίος τόνισε ότι τα Χριστούγεννα είναι ένα γαμήλιο γεγονός. Ο Χριστός έρχεται να νυμφευτεί την ανθρώπινη φύση. Η Γέννησή Του είναι η φανέρωση· σημαίνει την Αναγέννηση του ανθρώπου.

Ο σκοπός μας είναι να γίνουμε κατά χάριν ό,τι ο Χριστός είναι κατά φύσιν, δηλ. Υιοί του Θεού.

Αναφερόμενος στη Βάπτιση του Χριστού επισήμανε ότι ο Θεάνθρωπος στον Ιορδάνη ποταμό έρχεται να βαπτιστεί ως φιλάνθρωπος, ως φιλάρετος και ως φιλάγιος.

Επίσης τόνισε ότι στη βάπτισή μας γινόμαστε δικοί Του, ενώ στη Βάπτισή Του γίνεται ο Δικός μας· γινόμαστε δηλαδή μέλη του Σώματος του Χριστού. Ο Θεός μας δεν είναι απρόσιτος, αλλά ο μεθ΄ ἡμῶν.

Με το πέρας της εισήγησης ακολούθησε διάλογος με τους συμμετέχοντες Κατηχητές κατά τον οποίο προέκυψαν ευρύτερα θέματα θεολογικού προβληματισμού και κόπηκε η καθιερωμένη Αγιοβασιλόπιτα με την ευλογία του π. Ματθαίου και του Αρχιμ. π. Συμεών Βενετσιάνου, Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Την προσεχή Τετάρτη 20 Ιανουαρίου θα παρουσιάσει συν Θεώ την εισήγησή του ο Καθηγητής της Κοινωνικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Σωτήριος Δεσπότης με θέμα: «Η κατηχητική αξιοποίηση της Καινής Διαθήκης».

 

[fancygallery id=”19″ album=”258″]