Ανθρωπος και περιβάλλον

images2341η Σεπτεμβρίου, αρχή της Ινδίκτου, του νέου εκκλησιαστικού έτους:
Η  Εκκλησία προσεύχεται για το περιβάλλον

Τα σημερινά προβλήματα του περιβάλλοντος:

Χημικά προϊόντα στα τρόφιμα
Ρύποι κάθε είδους στον αέρα που αναπνέουμε, που γίνονται αιτία ποικίλων ασθενειών, περιλαμβανομένου του αποτρόπαιου καρκίνου
Εκλύσεις στα ύδατα που οδηγούν στον βαθμιαίο θάνατο λιμνών και ποταμών
Εναποθέσεις δηλητηριωδών ουσιών στο έδαφος
Μείωση του εναλίου πλούτου που απειλεί και τον βιοπορισμό των ίδιων των αλιέων
Η όξινη βροχή
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η δυνατή μελλοντική αλλαγή του υδρογειακού κλίματος
Η μόλυνση των ωκεανών
Η καταστροφή του στρατοσφαιρικού στρώματος τού όζοντος
Η απώλεια της βιοποικιλίας, δηλαδή η επικίνδυνη μείωση του αριθμού των εμβίων ειδών, τόσο της πανίδας όσο και της χλωρίδας

Τι διδάσκει η Εκκλησία μας για τις σχέσεις ανθρώπου και περιβάλλοντος
Ο κόσμος είναι δημιούργημα τού Θεού, ο Οποίος “εκ του μη όντος εις το είναι τα πάντα παραγαγών”, έδειξε την άμετρη αγάπη και απόλυτη ελευθερία Του στην ενέργεια της δημιουργίας του κόσμου. Η αγάπη μας και ο θαυμασμός προς τη φύση κατευθύνεται με λογικό τρόπο προς τον Δημιουργό.
Ο άνθρωπος είναι απλός επιστάτης και όχι ιδιοκτήτης ή κυρίαρχος της δημιουργίας, η οποία είναι γέννημα της αγάπης του Θεού και που την παρέδωσε στον άνθρωπο να την χρησιμοποιεί μεν για τις ανάγκες του, με τρόπο μετρημένο και λογικό, αλλά ταυτόχρονα να την φροντίζει με όλες του τις δυνάμεις και ικανότητες και να δίνει λόγο στον πραγματικό κύριο της δημιουργίας, δηλαδή τον Θεό.
Στην επιλογή πράξεων έναντι άλλων ανθρώπων ή της φύσεως, το χάρισμα της διακρίσεως φωτίζει την διάνοια του πιστού να αποφασίζει σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν σαφή κριτήρια, νόμοι ή οδηγίες, τι επιτρέπεται και τι όχι, τι είναι θεμιτό και τι αθέμιτο, τι είναι ευάρεστο και τι αποτρόπαιο στο Θεό.

Ο Χριστός εγκαινίασε τον δρόμο της συμφιλίωσης

Όλη η δημιουργία συμμετέχει με προσφορές στη Γέννησή Του! Οι άγγελοι με τους ύμνους, η γη με το σπήλαιο, η έρημος με την φάτνη, ο ουρανός με το αστέρι, οι άνθρωποι με την Παναγία Μητέρα Του.
Με τη Βάπτιση του Χριστού αγιάζεται η φύση των υδάτων
Όλη η δημιουργία συμπάσχει με τον Σταυρωμένο Θεάνθρωπο! Έπεσε σκοτάδι σ’ όλη τη γη… Χάθηκε ο ήλιος… Η γη σείσθηκε…
Με την Ανάσταση του Χριστού ανοίγει ο δρόμος της συμφιλίωσης του ανθρώπου με τον Θεό και με την Κτίση…

Οι ασκητές αντιλαμβάνονται ότι η ένωση τους με τον Θεό περνάει μέσα από τη συμφιλίωση με τον συνάνθρωπο και την κτίση. Έτσι θεωρούν το φυσικό περιβάλλον σύμμαχό τους στον αγώνα εναντίον του κακού και κάνουν πράξη τη διδασκαλία της Παλαιάς Διαθήκης ότι όλα τα δημιουργήματα του Θεού είναι «καλά λίαν».
Ούτε μπορεί να γίνει διαχωρισμός της αγάπης που αισθάνονταν για το φυτικό και ζωικό βασίλειο από αυτήν που αισθάνονταν για τον άνθρωπο. Στη σκέψη τους όλα τα δημιουργήματα είναι πλάσματα του Θεού που έχουν ανάγκη τη φροντίδα Του.
Ο σημερινός άνθρωπος πολλά θα διδαχτεί από τη στάση τους. θα καταλάβει ότι οικολογική συνείδηση σημαίνει πρώτα απ’ όλα συμφιλίωση με τον Θεό. Αυτή φέρνει την αγάπη για το συνάνθρωπο και για το φυσικό περιβάλλον.

“Του γαρ Κυρίου η γη και το πλήρωμα αυτής”. Ερμηνεία: «Γιατί, σύμφωνα με τη Γραφή, στον Κύριο ανήκει η γη και καθετί πάνω σ’ αυτήν». (Α’ Κορ. ι’ 26)

Οι άνθρωποι του Θεού συμφιλιώνονται με την υπόλοιπη κτίση
«Συνέβη να πατήσω μια μύγα χωρίς ανάγκη κι εκείνη η ταλαίπωρη έσερνε κατά γης τα χυμένα εντόσθιά της και τρία μερόνυχτα έκλαιγα για την σκληρότητά μου απέναντι στην κτίση και ως τώρα το θυμάμαι.
Άλλη φορά, στον εξώστη του καταστήματος εμφανίσθηκαν νυχτερίδες κι εγώ έριξα πάνω τους ζεστό νερό και πάλι πολλά δάκρυα έχυσα γι’ αυτό κι από τότε ποτέ δεν προσβάλλω την κτίση.
Μια άλλη φορά πήγαινα από το μοναστήρι προς το Παλαιό Ρωσικό και είδα στο δρόμο ένα κομματιασμένο φίδι και κάθε κομμάτι του σφάδαζε και λυπήθηκα όλη την κτίση και έκλαιγα πολύ μπροστά στον Θεό.
Το Πνεύμα του Θεού διδάσκει την ψυχή να αγαπά όλα όσα ζουν έτσι, ώστε και ένα πράσινο φύλλο του δέντρου δεν θέλει να κόψει ούτε να πατήσει ένα άνθος του αγρού. Έτσι το Άγιο Πνεύμα διδάσκει την αγάπη για όλα και η ψυχή συμπάσχει με κάθε ύπαρξη. Αγαπάει ακόμη και τους εχθρούς και λυπάται ακόμη και τα δαιμόνια, διότι ξέπεσαν από το αγαθό…
Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι τρέφουν συμπάθεια προς τα ζώα, τα χαϊδεύουν και κουβεντιάζουν μαζί τους, εγκαταλείποντας την αγάπη του Θεού. Έτσι, εξαφανίζεται η αγάπη ανάμεσα στους αδελφούς, για την οποία πέθανε ο Χριστός μέσα σε μεγάλους πόνους. Είναι ασύνετη αυτή η συμπεριφορά. Στα ήμερα και τα άγρια ζώα δίνε τροφή και μην τα κακοποιείς. Αυτή είναι η ελεημοσύνη του ανθρώπου προς αυτά. Αλλά να προσκολλάται κανείς σε αυτά, να τα χαϊδεύει και να τους μιλάει είναι ανοησία της ψυχής.»

Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης

Απλές συμβουλές για την προστασία του περιβάλλοντος
H κατανάλωση ενέργειας στην Eυρώπη έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρονια. H υπερβολική κατανάλωση ενέργειας προκαλεί ρύπανση της ατμόσφαιρας, όξινη βροχή και επηρεάζει το κλίμα.
Διάβασε πόσα πολλά μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Φώτα
•  Φρόντισε να μην τα αφήνεις αναμμένα όταν δεν τα χρειάζεσαι.
•  Mια καλή λύση είναι οι οικονομικοί λαμπτήρες. Διαρκούν 10 φορές περισσότερο και καταναλώνουν 75% λιγότερο ρεύμα από τους κοινούς λαμπτήρες.
Oικιακές συσκευές
•  Φρόντισε να μην τις ξεχνάς αναμμένες. Eπίσης, καλό είναι να σβήνεις την τηλεόραση, το βίντεο, το στερεοφωνικό κλπ. από τη συσκευή και όχι από το τηλεχειριστήριο.
•  Πριν αγοράσεις μια οικιακή συσκευή, ρώτα πάντα πόση ενέργεια καταναλώνει, ειδικά στις ενεργοβόρες συσκευές όπως τα ψυγεία και τα κλιματιστικά. Προτίμησε αυτές με τη χαμηλότερη κατανάλωση.
Ψυγείο
•  Σε ένα μέσο νοικοκυριό, το ψυγείο καταναλώνει περισσότερο από το 1/4 του ρεύματος. Pύθμισε το ψυγείο σου σε μέτρια θερμοκρασία (2 έως 5 βαθμούς στην ψύξη, -15 έως -18 στην κατάψυξη).
•  Φρόντισε να μην ανοίγεις συχνά την πόρτα του.
•  Kαλό είναι να μην το τοποθετείς κοντά σε παράθυρο η σε θερμαντικό σώμα.