Ένα διήμερο αφιερωμένο στην Οικογένεια πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην οικογένεια, για συζύγους, γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς συν-διοργάνωσαν το Γραφείο Νεότητος, το Ίδρυμα Διακονία και η Διεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου B΄ , και με αφορμή την ανακήρυξη από την Ιερά Σύνοδο του 2014 σε έτος Οικογένειας.
Τίτλος των εκδηλώσεων: Οικογένεια: «το Θεοφύτευτο και Θεοπότιστο τούτο κηπάριο τ’ ουρανού», μια φράση του Γέροντος Ιωσήφ.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 3 και 4 Μαΐου 2014 (Σάββατο και Κυριακή), στον πολύ φιλόξενο χώρο των Εκπαιδευτηρίων «Η Θεομήτωρ», στην Ηλιούπολη, με την αμέριστη βοήθεια των Αδελφών Καλογριών. Η είσοδος και η συμμετοχή στις εκδηλώσεις ήταν δωρεάν. Ο κόσμος αγκάλιασε τις εκδηλώσεις με μεγάλη χαρά, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη επανάληψης παρόμοιων δράσεων.
Η προστασία του θεσμού της οικογένειας αποτελεί πρώτο μέλημα για την Εκκλησία μας, καθώς είναι κοινώς αποδεκτή η διαπίστωση ότι «…ἐνῶ ἡ κοινωνία νοσεῖ βαθύτατα, τό βασικό της κύτταρο, ἡ οἰκογένεια, ἀργά ἀλλά σταθερά, ἀλλοιώνεται καί διαλύεται…» (Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, 22.12.2013). Στο πλαίσιο αυτό οι τρεις εν λόγω δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων που θα προάγουν την αξία της οικογένειας και θα την προστατεύσουν, γιατί αν το «κύτταρο» είναι υγιές, τότε και η κοινωνία θα είναι υγιής, η αντοχή της θα είναι μεγάλη και το μέλλον της θα είναι βέβαιο.
Αναλυτικότερα το Σάββατο 3 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν 2 ομιλίες για συζύγους και γονείς. Η πρώτη ομιλία με θέμα «Γονεϊκότητα: ένας τρόπος να ανακαλύψεις τη συζυγία» έγινε από τον Πρωτοπρεσβ. Αντώνιο Καλλιγέρη, Εκπαιδευτικό, Διευθυντή της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας και η δεύτερη με θέμα «Ο κρυμμένος θυμός στην οικογένεια» από τον Αρχιμανδρ. Χρύσανθο Παπαποστόλου, Διευθυντή του Ιδρύματος «Διακονία». Ακολούθησε συζήτηση με συζύγους και γονείς.
Παράλληλα με τις ομιλίες πραγματοποιήθηκαν 10 εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης (αφήγηση, ζωγραφική, μουσικό και θεατρικό παιχνίδι, χειροτεχνία κ.α.) για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, από αξιόλογες συγγραφείς και εμψυχώτριες, βασισμένα σε επιλεγμένα παιδικά βιβλία. Επίσης, λειτούργησαν δύο Εκθέσεις παιδικών έργων (ζωγραφικής, κολάζ, λογοτεχνίας, ποίησης), η πρώτη από τους μαθητές/τριες των Εκπαιδευτηρίων « Η Θεομήτωρ», με θέμα «Η οικογένεια μέσα από τα μάτια των παιδιών» και η δεύτερη από το Γραφείο Νεότητος, στην οποία παρουσιάστηκαν τα έργα των παιδιών των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που συμμετείχαν στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό του Γραφείου Νεότητος «Επιμένω στο όνειρο». Μάλιστα, μετά το τέλος των εργαστηρίων, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα, βράβευση των παιδιών τα οποία συμμετείχαν στον εν λόγω διαγωνισμό. Επιπλέον λειτούργησε Έκθεση βιβλίου σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων Καλλιθέας «Κιβωτός».
Την Κυριακή 4 Μαΐου διεξήχθησαν 2 εκπαιδευτικά-βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και κατηχητές, τα οποία επικεντρώθηκαν σε τρόπους και δράσεις που ανοίγουν το δρόμο στην καλλιέργεια των παιδιών απέναντι στην ουσία των οικογενειακών σχέσεων, την δημιουργική επαφή των μελών της οικογένειας, την ισορροπημένη ανάπτυξη όλων των προσώπων που συγκροτούν «το Θεοφύτευτο και Θεοπότιστο τούτο κηπάριο τ’ ουρανού».

[fancygallery id=”1″ album=”114″]