Άρχισε το Σεμινάριο επιμόρφωσης Στελεχών νεότητας

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου το απόγευμα τελέσθηκε ο Αγιασμός έναρξης του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που διοργανώνει το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσία του Διευθυντή του Ιδρύματος Νεότητος, Αρχιμ. π. Συμεών Βενετσιάνου και του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας, Πρωτοπρ. π. Αντωνίου Καλλιγέρη, στην αίθουσα «Καταφυγή» του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης. Παρόντες ήταν και ο Πρωτοπρ. π. Αντώνιος Φράγκος, εφημέριος του Ι. Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης και ο Πρεσβ. π. Ζήσης Κτενίδης, υπεύθυνος Ιερέας Νεότητος του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μοσχάτου.

Στη συνέχεια ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα: «Η σημασία των ιερών Μυστηρίων στη ζωή των παιδιών και των εφήβων». Ο ομιλητής τόνισε τη σημαντικότητα του ρόλου της Οικογένειας και της Εκκλησίας μέσα από το παράδειγμα. Κύριος σκοπός της διαπαιδαγώγησης είναι να εμπνεύσουμε τα παιδιά και να τα  βοηθήσουμε να γνωρίσουν να ζουν με τον Θεό και να κατανοήσουν ότι η Εκκλησία τα αφορά.

Επίσης, αναφέρθηκε στον ορισμό της έννοιας Μυστήριο, μέσα από το έργο του Αγίου Νικολάου Καβάσιλα «Περί τῆς ἐν Χριστῷ ζωῆς», ως το μυστικό Σχέδιο του Θεού για τη Σωτηρία όλου του κόσμου. Πρόκειται για μία προσωπική συνάντηση του ανθρώπου με την αγάπη του Θεού.

Έδωσε ακόμη βάση στη Δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας για τα ιερά Μυστήρια, μέσω των οποίων φανερώνεται η εικόνα του καινού ανθρώπου αναφερόμενος σε χωρία της Ομιλίας του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου «Προς Τιμόθεον Α΄».

Ο π. Αντώνιος επισήμανε ότι σκοπός μας είναι να γίνει το παιδί καινός άνθρωπος και συνεργός του Θεού και οι Κατηχητές να γίνουμε χειραγωγοί των παιδιών στην Ευχαριστιακή ζωή της Εκκλησίας. Κύριος στόχος είναι η σύνδεση του παιδιού με τη Λατρευτική ζωή.

Συν τοις άλλοις, διευκρίνισε ότι η Χριστιανική αγωγή δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη ζωή της Κοινότητας, από τη ζωή της Εκκλησίας και τη Μυστηριακή της ζωή. Γι΄ αυτό και αποτελεί υψίστης σημασίας έργο να βοηθηθεί το παιδί, ώστε να συμμετέχει ενσυνείδητα στη ζωή της Εκκλησίας και κυρίως να συμμετέχει στο ι.  Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Την προσεχή Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν συν Θεώ οι εισηγήσεις του  Αρχιμ. π. Διονυσίου Χατζηαντωνίου (Προϊσταμένου του Ι. Ναού Αγίας Φιλοθέης ομωνύμου δήμου – Γραμματέα της επί του Τύπου Συνοδικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος) με θέμα: «Η Εξόδιος Ακολουθία και το μυστήριο του θανάτου», καθώς και του Αρχιμ. π. Χρυσάνθου Παπαποστόλου (Προϊσταμένου και Υπεύθυνου Ιερέα Νεότητας του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Χαλανδρίου) με θέμα: «Η συμπαράσταση του Kατηχητή σε παιδί που έχει χάσει μέλος της οικογένειάς του».

[fancygallery id=”34″ album=”340″]